WAT TE VERMIJDEN TIJDENS DE RAMADAN ?

Asalamu alaykum Warahmatullahi Wa barakatuh. De Ramadan is een maand waarin moslims hun slechte gewoontes proberen af te leren en een betere levensstijl aannemen zodat onze innerlijke geloof (imaan) stijgt. Wat kun je doen om jezelf te perfectioneren deze maand? We hebben enkele tips hieronder voor jullie opgesomd.

 1. Slaap niet tijdens de dag en put je lichaam snachts niet uit. Hiermee zet je de dag om in de nacht en de nacht in de dag. Dit is niet de bedoeling!
 2. Vermijd luiheid tijdens de dag. Zorg ervoor dat je niet denkt maar doet!
 3. Verspil geen tijd aan het onnodig gamen of praten. Integendeel, probeer zoveel mogelijk Allah te behagen door Hem te prijzen (dhikr).
 4. Vermijd “Iftarfeestjes”. De Ramadan is niet bedoeld zodat mensen hun extravagante eetfestijn kunnen fotograferen en aan andere (armere) mensen tonen.
 5. Blijf niet de hele dag in de keuken. Zorg ervoor dat onze maaltijden licht en voedingsrijk zijn. Zo krijg je alle vitaminen binnen zonder teveel moeite.
 6. Breng de laatste 10 dagen van de Ramadan niet door in ongehoorzaamheid aan Allah de Verhevene. Een nacht die beter is dan duizend maanden bevindt zich namelijk gedurende deze 10 laatste nachten.
 7. Tijdens de nacht heeft jouw lichaam recht op je. Laat het rusten.
 8. Ga na het Taraweeh-gebed snel naar huis. “Socializen” zorgt ervoor dat je minder tijd voor jezelf hebt. Dat kan altijd nog!
 9. De Eid ul Fitr vereist niet veel voorbereiding. Laat het een mooie, makkelijk toegankelijke feestdag worden. Moge Allah het zegenen.
 10. Bezoek elkaar! Zoek oude vrienden op en zorg ervoor dat je verbroken contacten weer hersteld.
 11. Vast er iemand niet? Veroordeel die persoon dan niet. Men kan (chronisch) ziek zijn. Kan iemand wel vasten? Ga dan met wijsheid en een goed gedrag naar die persoon toe om een gesprek aan te gaan.
 12. Schrap cafeïne van je lijstje. Door overdag niet te drinken, schuilt dehydratie om de hoek. Daarom zijn cafeïne houdende – en dus vochtafdrijvende – dranken deze maand een grote ‘no-no’. Schrap koffie, cola én groene thee even van je winkellijstje en laad wat meer water en kruidenthee in je kar.

Moge wij allemaal getuige zijn van de komende Ramadan en deze met een goede gezondheid afronden, en moge Allah onze vasten accepteren. Ameen.

 

Algemene weetjes!

Bananen zijn onmisbaar! Rijk aan calcium en andere voedingsmiddelen. De vertering van een banaan neemt enige tijd in beslag; hierdoor krijg je niet snel honger wanneer je de banaan smorgens voor het vasten inneemt! Bananen zijn tevens een goede dorstlesser! Ook melk, dadels, een advocado, rijst, gedroogde perziken, ongezouten nootjes, pompoen, erwten en pure chocolade kan goed voor je zijn.

De slechtste keuzes tijdens de Sehri: Biryani, kebab, een pizza of andere fastfood. Doe-dit-niet!

Drink minimaal 2,5 liter water wanneer het warm is! Verspreid de inname hiervan over de hele avond, nacht en ochtend. Ruim 10 glazen van 200ml will do.

Vond je onze tips interessant en wil je meer mensen hiervan op de hoogte brengen? Deel dan ons bericht. Wil jij Stichting Hijama steunen? Verricht dan een donatie.

Moge Allah onze Ramadan zegenen.  Zuster Sandra namens Hijama.nl

 

Eet en drink niet teveel! De meeste ziektes ontstaan in de buik-regio!

“Geen mens vult een erger vat dan zijn maag. Een paar happen zouden voor de zonen van Adam voldoende zijn om zijn rug recht te houden, maar als hij meer moet eten, laat hem dan één derde (van zijn maag) met zijn voedsel vullen, één derde met zijn drinken en laat hem één derde leeg laten om gemakkelijk te kunnen ademen.”

In Tirmidhi staat dat Abu Kariema al-Miqdaad ibn Ma’diekarib (moge Allah tevreden met hem zijn) heeft overgeleverd dat hij de Boodschapper van Allah (vrede en zegeningen zij met hem) het bovenstaande hoorde zeggen.

 

Laat een reactie achter

Pin It on Pinterest