De Tweede Kamer eist een onderzoek naar de therapie cupping, waarbij bloed uit het lichaam wordt gezogen. Uit onderzoek blijkt dat de therapie, populair in moslimkringen, op tientallen plaatsen in Nederland wordt aangeboden. Dat zou volgens de media mogelijk in strijd zijn met de wet, omdat er zonder medisch toezicht wordt gesneden in het menselijk lichaam.

Wordt er gesneden in het lichaam?

In sommige media wordt een beeld geschept dat men bij Hijama met een mes het lichaam opensnijdt. Ook deze visie druist in tegen de werkelijkheid. In werkelijkheid worden er namelijk (meerdere) minuscule gaatjes gemaakt, bijna altijd middels een diabetes-prikpen. De tienduizenden diabetes-patiënten in ons land komen dus op dezelfde manier in aanraking met het bloed. Andere ingrepen zoals het laten zetten van een tatoeage of een piercing en het uitvoeren van acupunctuur kan men anders onder dezelfde noemer schuilen, maar daar wordt kennelijk niet naar gekeken.

Ook Hijamapraktijken hebben een erkend BIG-registratie

Een BIG-registratie geeft duidelijkheid over de bevoegdheid van een zorgverlener. Het CIBG, een uitvoeringsorganisatie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, voert het BIG-register. Ook houdt het CIBG zich bezig met de erkenning van buitenlandse diploma’s. Steeds meer Hijamapraktijken laten zich registreren, wat de professionaliteit van de hijama-therapie bevorderd.

Probleemgevallen komen haast niet voor

Net als alle alternatieve geneeswijzen kunnen er complicaties ontstaan bij het beoefenen van een therapie. Wij hebben echter nog nooit een klacht ontvangen waarin een patiënt na de therapie ernstige complicaties heeft opgelopen. Wel zijn er soms individuen die onprofessioneel te werk gaan, en naderhand klagen dat de (onervaren) therapeut bijvoorbeeld verkeerd heeft geprikt. Om deze en andere problemen te voorkomen raden wij op onze website de burger dan ook aan om alleen bij ervaren en geregistreerde  therapeuten de therapie te ondergaan.

Hygiëne is een pré

Het spreekt voor zich dat hygiëne zeer belangrijk is. Alle Hijamapraktijken gaan dan ook zeer zorgvuldig om met de resten, en gebruiken mesjes, naalden voor prikpennen en ander materieel dat in aanraking komt met bloed. U kunt de documentaire op onze voorpagina bekijken om hierover beter inzicht te krijgen‏‏.

Volgens de GGD heeft de therapie een „hoog risico op besmetting of infecties”. Omdat bloed in kopjes wordt opgevangen, bestaat onder meer het risico dat hepatitis wordt overgedragen.

De plastieken kopjes worden net als de andere materialen direct na de therapie gesealed en nooit meer hergebruikt. De glazen kopjes kunnen net als bij andere therapieën na een grondige desinfecterende reiniging worden hergebruikt.

Hijama is kwakzalverij?

Onbekend maakt onbemind! Het zijn vooralsnog alleen diegenen die de therapie niet zijn ondergaan, die menen dat de therapie niets meer is dan kwakzalverij en dat men het zou moeten hebben van het placebo-effect.

„Dit is ongewenste kwakzalverij waartegen moet worden opgetreden”, zegt VVD’er Leendert de Lange.

Wij hopen dat enige onduidelijkheden met bovenstaand artikel zijn verhelderd

Team Hijama.nl

 

NRC: Islamitische therapeuten snijden onbevoegd in mensenlichaam

De Tweede Kamer eist een onderzoek naar de omstreden therapie cupping, waarbij bloed uit het lichaam wordt gezogen. Uit onderzoek van deze krant blijkt dat de therapie, populair in moslimkringen, op tientallen plaatsen in Nederland wordt aangeboden. Dat is mogelijk in strijd met de wet, omdat er zonder medisch toezicht wordt gesneden in het menselijk lichaam.

De alternatieve therapie, ontstaan in Oost-Azië, is in opkomst onder Nederlandse moslims. Zij noemen het hijama (Arabisch voor zuigen). Bij de therapie worden sneetjes in het lichaam gemaakt om er met koppen bloed uit te zuigen. Er is ook een variant waarbij niet wordt gesneden, zogenoemde dry cupping. Moslims geloven dat de therapie allerlei kwalen kan verhelpen, omdat de profeet Mohammed de geneeswijze aanbeveelt in islamitische geschriften.

Volgens de wet BIG mogen alleen erkende gezondheidswerkers, zoals artsen, sneden maken in het lichaam. Cuppingtherapeuten zijn hiervoor niet opgeleid en mogen deze handeling dus niet uitvoeren, beaamt Johan Legemaate, hoogleraar gezondheidsrecht van het Academisch Medisch Centrum (AMC). Ook artsenfederatie KNMG laat weten dat cuppingtherapeuten in strijd met de wet lijken te handelen.

Cupping wordt in Nederland door meer dan honderd therapeuten uitgevoerd. Sommigen van hen claimen dat cupping helpt tegen kanker. Volgens de GGD heeft de therapie een „hoog risico op besmetting of infecties”. Omdat bloed in kopjes wordt opgevangen, bestaat ondermeer het risico dat hepatitis wordt overgedragen.

De overheid houdt geen toezicht op cuppingtherapeuten. Volgens artsenfederatie KNMG moet de Inspectie voor de Gezondheidszorg gaan controleren.

Ook een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat er toezicht moet komen. PvdA, VVD en CDA willen bovendien dat minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) onderzoekt of de therapeuten zich aan de wet houden en wat de gezondheidsrisico’s zijn. „Dit is ongewenste kwakzalverij waartegen moet worden opgetreden”, zegt VVD’er Leendert de Lange. Naar schatting tienduizenden moslims maken gebruik van cupping.

NRC: Een snee, een cup, en bloed vloeit

‘Cupping’, een vorm van aderlaten, is een populaire behandeling onder moslims. „Het was alsof ik een pakje paracetamol had opgegeten.”

In het midden van de kamer staat een massagetafel. „Hier gaat de klant liggen”, zegt Rachid Achemlal, in witte doktersjas. „En hiermee”, zegt hij terwijl hij een klein scheermesje pakt, „maak ik de sneetjes.”

Achemlal praktiseert ‘cupping’, een therapie waarbij mensen bloed uit hun lichaam weg laten halen. Er worden een paar dunne sneetjes in de huid gemaakt en over de ontstane wondjes worden glazen koppen geplaatst, die het bloed wegzuigen. Met deze behandeling heeft Achemlal, gevestigd in Den Haag, de afgelopen jaren naar eigen zeggen „honderden” mensen genezen. Mensen met blaasproblemen, rugpijn, migraine, hartziekten.

Cupping is populair onder moslims. Waren er tien jaar geleden een handvol therapeuten, inmiddels zijn er tientallen praktijken, vooral in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. En het aantal groeit. Een cuppinginstituut in Rotterdam heeft de afgelopen twee jaar meer dan honderd nieuwe therapeuten opgeleid. Behalve in praktijken gebeurt cupping ook in woonkamers, door huismoeders. Op webfora en in moskeeën wordt het idee verspreid dat je zo je gezin gezond kunt houden.

„Het is een hype”, zegt Badr Youyou, islamdeskundige en begeleider van moslimjongeren. „Op verjaardagen en etentjes hoor je verhalen van mensen die ermee zijn geholpen. Iedereen doet eraan, zelfs jonge hoogopgeleiden.” Jacob van der Blom, bestuurder van de Rotterdamse Essalam-moskee – de grootste moskee van Nederland – onderging de behandeling zelf toen hij twee jaar geleden last had van migraine. Een therapeut plaatste een cup in zijn nek, maakte een paar sneetjes, en het bloed vloeide eruit. Daarna voelde hij zich genezen, zegt Van der Blom. „Het was alsof ik een pakje paracetamol had opgegeten.” Hij heeft nooit meer migraine gehad.

Aderlaten

Nieuw is de behandeling niet. In het Westen was het tot diep in de negentiende eeuw gebruikelijk om bloed te verwijderen om een kwaal te verhelpen. ‘Aderlaten’ heette dit. In de islamitische wereld is de methode populair, omdat de profeet Mohammed de behandeling ooit heeft ondergaan. De profeet zou de behandeling persoonlijk hebben aanbevolen.

„Cupping schoont je lichaam op”, zegt Rachid Achemlal. Gezondheidsklachten ontstaan volgens hem door ‘oud’ bloed dat zich heeft opgehoopt. Door sneetjes te maken en het bloed weg te zuigen, maakt het lichaam nieuwe bloedcellen aan. Hierdoor lossen de ophopingen in de aderen op. „En weg is de pijn.”

Volgens de Britse emeritus hoogleraar Edzard Ernst, een autoriteit op het gebied van alternatieve geneeskunde, is er „zeer weinig bewijs” voor de werking van cupping. ‘Genezingen’ schrijft hij toe aan het placebo-effect: mensen voelen zich genezen omdat ze erin geloven. Het beschikbare bewijs dat de therapie zou werken, is een onderzoek uit 2012 waarbij 135 studies naar cupping nader zijn bekeken. Hieruit bleek dat cupping mogelijk kan helpen tegen klachten als acne of gezichtsverlamming, mits het gecombineerd wordt met andere behandelingen. De onderzoekers stellen tegelijk dat niet alle studies even betrouwbaar zijn. Voor claims dat cupping ernstige ziekten als kanker of hartklachten kan genezen, is volgens Edzard Ernst geen enkel serieus bewijs.

Voor bekeerling Bas van Noppen, die cupping-workshops geeft en burgerraadslid is voor de Rotterdamse islampartij Nida, maakt dat niet uit. Als je de behandeling vaak ondergaat, zul je merken dat je „minder vaak verkouden bent, dat je minder last van eczeem hebt en minder last van allergieën hebt”, zei hij tijdens een lezing in maart 2013 in een moskee in Culemborg. Ook helpt cupping bij „het vermijden van kanker”, zei hij. „Mensen krijgen kanker omdat het niet gevoed wordt door vers bloed.” Met cupping houden ze hun gezin „kankervrij”. Een opname van zijn lezing staat op Youtube.

Inmiddels staat Bas van Noppen niet meer achter al zijn uitspraken, zegt hij in een reactie. „Een mens leert.” Wel gelooft hij nog steeds dat cupping helpt om een lichaam gezonder te houden. „Dit betekent ook dat het kan helpen om een lichaam tegen kanker te beschermen.”

Antropoloog Cor Hoffer, die voor de Universiteit Leiden onderzoek deed naar islamitische geneeswijzen, denkt dat de therapie beter aansluit bij de moslimcultuur dan reguliere behandelingen. „Sommige patiënten hebben het gevoel dat de reguliere dokter hun klachten niet begrijpt of niet serieus neemt. Bij de cuppingdokter worden ze behandeld door een moslim met wie ze Marokkaans kunnen praten en ze kennen de geneeswijze vanuit hun geloof. Dat geeft een vertrouwd gevoel.”

De groeiende populariteit van cupping hangt volgens Hoffer ook samen met een ‘revival’ van oude spirituele waarden. Jongeren gaan zich verdiepen in de islam, ontdekken dat de profeet cupping heeft aanbevolen en volgen hem hierin. Hoffer schat dat 10 tot 15 procent van de Nederlandse moslims gebruik maakt van cupping of andere islamitische geneeswijzen.

Wegwerpmesjes

Cupping is niet zonder risico’s. „Als je geen wegwerpcups gebruikt, is het absoluut noodzakelijk dat ze goed gesteriliseerd zijn”, zegt David Spitaels, arts infectieziektebestrijding bij de GGD Haaglanden. Ook adviseert hij wegwerpmesjes te gebruiken. Of dit in de praktijk gebeurt is onduidelijk. De GGD en de Inspectie voor de Gezondheidszorg houden alleen toezicht op het reguliere medische circuit. Cuppingtherapeuten overtreden mogelijk zelfs de wet, omdat ze sneetjes maken in het lichaam. Deze handeling mag in Nederland alleen worden uitgevoerd door erkende gezondheidswerkers, zoals artsen.

Cuppingtherapeuten signaleren zelf misstanden. Rachid Achemlal krijgt af en toe klanten bij wie tijdens eerdere behandelingen een te diepe snee is aangebracht. „Zij kunnen infecties oplopen waarin etter kan ontstaan.” Of de koppen worden verkeerd geplaatst, bijvoorbeeld op de halsslagader. „Dan spuit het bloed eruit.”

Maar het geloof in de behandeling is sterker dan de angst voor infecties. Najat Haddouch, oprichter van het opleidingsinstituut Hijama & Cupping in Rotterdam: „Je wil niet weten hoe vaak mensen bij mij komen die al heel lang proberen zwanger te worden, en na een paar behandelingen zeggen: ik ben zwanger.” Ook zij gelooft dat cupping preventief helpt tegen kanker. Dat de heilzame werking nooit is bewezen, vindt ze niet erg. „Mensen die al zo lang bij de huisarts komen met klachten, bellen mij na een behandeling op, en zeggen: het lijkt wel alsof ik al mijn klachten bij jou heb achtergelaten. Dan is het niet bewezen. Nou en?”

NRC: Kamer wil cupping aanpakken, therapie waarbij in lichaam wordt gesneden

De Tweede Kamer eist een onderzoek naar de omstreden therapie cupping, waarbij bloed uit het lichaam wordt gezogen. Uit onderzoek vanNRC Handelsblad blijkt dat de therapie, populair in moslimkringen, op tientallen plaatsen in Nederland wordt aangeboden. Dat is mogelijk in strijd met de wet, omdat er zonder medisch toezicht wordt gesneden in het menselijk lichaam.

De alternatieve therapie, ontstaan in Oost-Azië, is in opkomst onder Nederlandse moslims. Zij noemen het hijama (Arabisch voor zuigen). Bij de therapie worden sneetjes in het lichaam gemaakt om er met koppen bloed uit te zuigen. Er is ook een variant waarbij niet wordt gesneden, zogenoemde dry cupping. Moslims geloven dat de therapie allerlei kwalen kan verhelpen, omdat de profeet Mohammed de geneeswijze aanbeveelt in islamitische geschriften.

Volgens de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg mogen alleen erkende gezondheidswerkers, zoals artsen, sneden maken in het lichaam. Cuppingtherapeuten zijn hiervoor niet opgeleid en mogen deze handeling dus niet uitvoeren, beaamt Johan Legemaate, hoogleraar gezondheidsrecht van het Academisch Medisch Centrum (AMC). Ook artsenfederatie KNMG laat weten dat cuppingtherapeuten in strijd met de wet lijken te handelen.

Besmettingsrisico Cupping wordt in Nederland op tientallen plekken door meer dan honderd therapeuten uitgevoerd. Sommigen van hen claimen dat cupping helpt tegen kanker. Volgens de GGD heeft de therapie een “hoog risico op besmetting of infecties”. Omdat bloed in kopjes wordt opgevangen, bestaat onder meer het risico dat hepatitis wordt overgedragen.

De overheid houdt geen toezicht op cuppingtherapeuten. Artsenfederatie KNMG wil dat dit verandert. Volgens de KNMG moet de Inspectie voor de Gezondheidszorg gaan controleren.

Ook een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat er toezicht moet komen. PvdA, VVD en CDA willen bovendien dat minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) onderzoekt of de therapeuten zich aan de wet houden en wat de gezondheidsrisico’s zijn. “Dit is ongewenste kwakzalverij waartegen moet worden opgetreden”, zegt VVD’er Leendert de Lange. Naar schatting tienduizenden moslims maken gebruik van cupping en andere islamitische geneeswijzen.

 

Laat een reactie achter

Pin It on Pinterest

Interessant? Deel dit dan!

Deel deze informatie met al jouw vrienden.