Wil jij de Ramadan ook gezond doorlopen én tegelijkertijd gewicht verliezen? Lees dan snel verder. Wij hebben op een overzichtelijke manier voor jullie in kaart gebracht welke voedingsmiddelen je het beste kunt innemen om na afloop van de maand fitter én frisser wordt met de Wil van Allah.

Overdag tijdens het vasten

Tijdens het vasten is jouw lichaam bezig met het herstellen van de cellen én met het verwerken van jouw ingenomen voedsel. Wie in de ochtend goed heeft gegeten zal voldoende energie hebben om overdag op een actieve manier bezig te zijn.

  • Blijf bewegen (minimaal 10.000 stappen)
  • Verdeel je slaap! Heb je s’nachts niet genoeg geslapen? Last dan een “siësta” in (na Dohr)
  • s’Morgens joggen is goed voor het verbranden van lichaamsvet omdat jouw lichaam de vetreserves zal aanspreken
  • Wees productief! Omdat je minder tot geen ongezonde suikers inneemt neemt jouw denkvermogen vaak toe. Maak hier gebruik van!

De Iftaar (avond)

Voor de een een eetaanval, voor de ander een verstandige maaltijd. Eet en drink met mate want jouw lichaam heeft tijd nodig!

  • Begin met een (of meerdere) dadel(s) of water. Een dadel brengt je glucosespiegel gauw op peil en bevat allerlei gezonde mineralen voedingsvezels
  • Neem jouw voedsel in in stapjes
  • Neem veel rust tijdens het eten en drinken, want jouw maag stuurt pas na 15 tot 20 minuten een signaal naar jouw hersenen toe!
  • Eet je te snel? Dan zal de rest van jouw avond zwaar verlopen. Jouw verteringsorganen hebben namelijk bijna al jouw energie nodig om jouw inname te verwerken.
  • Sport niet direct na de Iftar. Doe dit pas na minimaal 1 uur.

Tussendoortjes (late avond/Isha)

Probeer zo min mogelijk ongezonde snacks of tussendoortjes te nemen. Wel is het belangrijk om in diverse porties toch voldoende te drinken en te eten. Vooral de inname van water is hierbij belangrijk. Ga je naar het Taraweeh-gebed? Pak dan de fiets of ga te voet. Dat is beter voor de vertering dan in de auto stappen!

  • 6X 200ML water (een glas, plaats deze naast je zodat je automatisch voldoende water inneemt)
  • Vermijd suikers (chabakiya, mintthee en chocoladerepen bijvoorbeeld)
  • Eet minimaal 1 fruitstuk (appel of peer)

Sahoor (ochtend)

Doe altijd aan de Suhoor! Begin je dag ermee want zonder de Suhoor zal de rest van je vastendag moeilijker verlopen. Tijdens de Sahoor is het belangrijk dat je jouw lichaam voorbereidt op de volgende vastendag. In de zomer is het vooral belangrijk dat je veel drinkt, maar ook langzaam verterende voeding inneemt zodat je gedurende de lange dagen langer een verzadigd gevoel krijgt. Eet geconcentreerde koolhydraten zoals dadels, granola en gedroogde vruchten met eiwitten (Griekse yoghurt, gekookt ei, hennepzaad).

  • Dadels (ijzer, energie, mineralen, low-fat)
  • Nogmaals water of melk
  • Banaan (vult gedurende de dag)

Welke voedsel dien je te vermijden tijdens het vasten?

Eet geen rotzooi. Wat normaal gesproken geldt, geldt nu ook. Natuurlijk is de Iftar vaak een feestje. Maar prop jezelf niet vol met gefrituurd voedsel, veel suiker en zware vetrijke maaltijden. Dat is zwaar voor je lichaam, je neemt er alle voordelen van het overdag vasten mee weg (en je kunt zelfs aankomen als je teveel eet tijdens de Iftar!). Eet eerst zoveel mogelijk groenten met een beetje vlees of vis; hopelijk kun je dan van de zoetigheid afblijven of neem je er maar een klein beetje van.

VET: Eet zo weinig mogelijk vetrijke voeding. Dit soort voeding maakt je slaperig en kan brandend maagzuur veroorzaken.

ZOUT: Zout voedsel zoals chips maakt de dorst overdag erger.

PITTIG: Vermijd ook pittige of gekruid eten. Veroorzaakt brandend maagzuur en werkt ook nog eens vochtafdrijvend waardoor je overdag extra dorst krijgt.

SUIKER: Beperk de inname van suiker. Je moet van suiker vaker plassen en ook suiker werkt vochtafdrijvend.

Welke keuzes maken jullie tijdens de Ramadan? Laat het weten in de comments!

Door zuster Sandra

 

 

Een gezonde Ramadan begint met de juiste informatie

Met de juiste informatie over ons lichaam, geloof en situatie en de Wil van Allah kun je een geslaagde Ramadan hebben. Wat gebeurd er met onze lichaam, welke simpele maar ZEER belangrijke tips zijn handig, en wat moeten we eigenlijk eten? Je leest het in de volgende links:

Voordat u verder gaat…

Zoals u ziet is dit artikel best uitgebreid en hebben wij veel tijd gestoken in het publiceren ervan. Wij willen u in de toekomst graag op de hoogte blijven houden van al onze interessante berichten! Wilt u daarom a.u.b. onze pagina liken op Facebook? Het kost u niets maar zal voor ons een duwtje in de rug zijn! Dank u wel. 

 

Steun ons! Hijama.nl staat altijd voor uw gezondheid klaar. Wij helpen u uw gezondheid te verbeteren. Een team van vrijwilligers zet zich dag en nacht in om u van informatie te voorzien. Staat u ook klaar voor ons? Verricht dan a.u.b. een donatie (iDeal mogelijk). Met uw donatie kunnen wij meer mensen informeren over onze artikelen zodat wij er allemaal beter van worden. Alvast bedankt.

 

Hijama tijdens het vasten en in de Ramadan

Hijama tijdens het vasten? Mag dat wel, of is dat afgeraden of verboden? Moet je dan een dag vasten inhalen wanneer je tijdens de Ramadan Hijama hebt verricht? We zullen hierop in sha’Allah een antwoord geven in dit bericht. MEER INFO (klik)

Alle rechten voorbehouden, Hijama.nl

 

Laat een reactie achter