Depressies, je kent het wel. Van horen zeggen of omdat je er zelf aan leidt? Volgens recent onderzoek kan gezonde voeding een hele belangrijke bijdrage leveren aan een mentaal evenwicht en zelfs helpen bij depressie!

Hoe drukker je week, hoe meer cafeïne, alcohol (voor de niet-moslims), snacks en fast food je mond binnenkomen. Vergeet dan niet de dip in je humeur die na het innemen van deze “voeding” meestal op komt dagen. Steeds meer bewijs stapelt zich op waaruit duidelijk wordt dat wat we dagelijks op ons en innemen een grote impact kan uitoefenen op zowel onze fysieke als mentale gesteldheid.

Uit een groot Australische studie bleek dat mensen met een depressie zichzelf aanzienlijk beter en gelukkiger gingen voelen na een gezonder dieet. Bij een eerdere Spaanse studie van de Universiteiten van Las Palmas en Navarra werd bovendien aangetoond dat deelnemers die volgens een klassiek mediterraan eetpatroon aten -veel vis, groenten, olijfolie, noten, fruit- 30 procent minder risico liepen op depressie dan zij die dit niet deden.

Waarom voelen we ons beter als we gezonder en natuurlijker eten?

Het antwoord op deze vraag luidt als volgt: onze hersenen zijn ware energievreters. Energie haal je in essentie uit je voeding. Hoe slechter je voeding, hoe minder energie je hebt en dus hoe humeuriger je jezelf voelt. Voor een mentaal evenwicht is wát we eten zelfs belangrijker dan hoe vaak we eten.

De mens kon vroeger meer hebben dan nu

De mens is een zeer ontwikkeld dier. Zo doorontwikkeld, dat we heel lang zonder eten zouden kunnen doen. Ten minste, dat was hoe het bij de meeste mensen 50 jaar geleden en eerder aan toe ging. Toen onze voedsel nog veel natuurlijker was dan wat de meesten van ons nu innemen. Vandaag de dag leven we op kortwerkende brandstof uit geraffineerde koolhydraten. We moeten dus geregeld “bijtanken” om ons energieniveau op peil te houden. Onze stemming veranderd hierdoor veel sneller dan gewoon. In Engeland hebben ze er zelfs een woordje voor verzonnen: Hangry. Een mix tussen Hungry en Angry.

Herstel je brein, geniet van het resultaat!

Wil je je gemoedstoestand herstellen? Dan zijn er twee voornaamste voedingsstoffen die je het beste kunt eten: Omega-3 vetzuren en Vitamine D. Ook de noodzaak van eiwitten en bepaalde gezonde vetten moet je niet onderschatten. Gezonde vetten vind je in bijvoorbeeld olijfolie, avocado en noten. Omega-3 vetzuren kan ons lichaam niet aanmaken. Deze halen we dus uit onder meer nootjes en vis. Lijnzaadolie en walnoten zijn hier voorbeelden van.

Laat een reactie achter