Alternatieve therapeuten die over de schreef gaan, kunnen voortaan worden beboet of gesloten door de inspectie. Een wetswijziging maakt het mogelijk alternatieve genezers net als reguliere artsen te controleren op kwaliteit. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kan vanaf januari 2016 ingrijpen als er misstanden zijn bij praktijken met cosmetische en alternatieve geneeswijzen zoals chiropraxie, hijamacupping, acupunctuur en homeopathie. Nu vallen alleen reguliere zorgverleners onder de IGZ.

Eerder dit jaar eiste De Tweede Kamer een onderzoek naar de therapie cupping, waarbij bloed uit het lichaam wordt gezogen. Uit onderzoek blijkt dat de therapie, populair in moslimkringen, op tientallen plaatsen in Nederland wordt aangeboden. Dat zou volgens de media mogelijk in strijd zijn met de wet, omdat er zonder medisch toezicht wordt “gesneden” in het menselijk lichaam. Zie Hijama.nl artikel 2 mei 2015.

Nu kunnen alternatieve genezers en cosmetische chirurgen die slechte zorg leveren niet worden aangepakt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg: iedereen mag die beroepen uitoefenen, desnoods op een zolderkamertje. Straks komen 40.000 aanbieders van zulke zorg wel onder toezicht van de inspectie te staan, net als reguliere artsen en verpleegkundigen. Medische missers moeten zij voortaan melden en ontevreden klanten kunnen terecht bij een klachtenfunctionaris.

“Veel mensen maken gebruik van alternatieve geneeswijzen. Ik vind het daarom van groot belang dat patiënten meer rechtszekerheid krijgen, een klacht kunnen voorleggen aan een klachtenfunctionaris en kunnen zeggen: ik ben onjuist behandeld”   Minister Schippers

Op 1 januari treedt de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg in werking, waardoor ook zo’n 40.000 alternatieve zorgverleners onder toezicht van de inspectie komen. De wetswijziging werd in 2009 door toenmalig minister Klink in gang gezet en is in oktober dit jaar door de Eerste Kamer aangenomen.

Alternatieve genezers moeten medische missers voortaan verplicht melden en ook komt er een geschillencommissie, die binnen een halfjaar uitspraak moet doen.

 

Belangrijkste punten uit de wetswijziging (bron: ministerie VWS)

  • De patiënt heeft recht op informatie over onder meer de prestaties van zorgaanbieders, zodat hij een goede keuze kan maken ( bijvoorbeeld over hoe vaak een arts een bepaalde operatie heeft gedaan)
  • Medische missers en fouten moeten verplicht aan de patiënt of cliënt gemeld worden en opgenomen in het medisch dossiers
  •  Zorgaanbieders worden verplicht de referenties te checken van nieuwe zorgverleners die bij hen in dienst komen
  • Zorgverleners krijgen een veilige omgeving om incidenten te melden en te evalueren
  • Ontslag wegens ernstig disfunctioneren van een zorgverlener moet worden gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg
  • Klachten worden transparant en informeel afgehandeld met behulp van een klachtenfunctionaris
  • Zorgaanbieders moeten binnen 6 weken een beslissing nemen over een klacht
  • Er komt een onafhankelijke geschilleninstantie die bindende uitspraken doet en schadevergoeding kan toekennen

Laat een reactie achter

Pin It on Pinterest

Interessant? Deel dit dan!

Deel deze informatie met al jouw vrienden.