Praktische Info

LET OP!

Hierbij volgt een waarschuwing aan iedereen die Hijama wilt uitvoeren zonder dat de uitvoerder een medische achtergrond noch de vereiste kennis bezit. Hijama is een therapie dat kennis vereist; het kan (levens) gevaarlijk omdat men een patiënt behandeld. Het kan onder andere misgaan bij cliënten met tovernarij (sihr),  je cliënt kan flauwvallen, of in het ergste geval zelfs verlamd raken. Wij zijn in geen enkel geval verantwoordelijk voor datgene dat je uitvoert. Verricht Hijama dus altijd bij een Imam met kennis over het lichamelijke systeem, of bij een arts c.q. dokter.

 

Deze pagina is slechts als voorbeeld bedoeld, zodat een cliënt weet wat hij/zij kan verwachten.

Het is zeer belangrijk om van te voren de hijamatherapeut te controleren:

  • Vraag naar een diploma, kwalificatie en werkervaring.
  • Hygiëne: Alles dient steriel te zijn (verpakt). Voornamelijk de pompen en cups. Hergebruik is uit den boze.
  • Therapeut(e) kan goed uitleggen waarom Hijama op die en die plekken worden uitgevoerd.
  • Therapeut(e) dient een hygiënische en verzorgde uitstraling te hebben.
  • Therapeut(e) dient van tevoren een anamnese af te nemen van de patiënt.
  • Nazorg: de therapeut(e) moet de patiënt ook na een behandeling te woord staan  en te helpen.

 

STAPPENPLAN:

Zo ziet een gemiddeld therapie setje eruit.

We gaan het nu hebben over de benodigdheden voor Hijama.

De persoon die vaak Hijama verricht bij anderen, dus de “Doktor” dient een mondkapje te gebruiken. Dit komt omdat er giftige gassen en dampen (kunnen) ontsnappen tijdens Hijama. Dit is onder andere te zien aan de condensatie op de cups wanneer er bloed in stroomt.  Bij het eenmalig toepassen van Hijama, bijvoorbeeld eenmaal per jaar, is het niet nodig om een mondkapje te gebruiken.

Papier.. Heel Veel Papier! Toiletrollen en keukenrollen zijn op zich voldoende. Watten kun je gebruiken om de belangrijkere delen van een lichaam/cuppingset mee te behandelen.

Een Insuline/Prikpen. Deze zijn erg exclusief, de pen op bovenstaande foto komt uit Indonesie. Je kunt ook scheermesjes gebruiken.

Latex Handschoenen: Spreekt voor zich. Prijzen varieren; in de Action kan men een doos met 100 stuks voor nog geen 4 euro verkrijgen.

Dettol ontsmettingsmiddel: nodig voor het ontsmetten van de cups en eventuele andere producten die met het bloed in aanraking zijn gekomen. Verkrijgbaar bij de drogisterij. Prijs: Ongeveer 4 euro.

De cuppingset: De sets bestaan uit verschillende soorten en maten; de prijzen variëren van 15 tot 60 euro. Probeer zo’n setje bij de lokale moskee te halen. Een set bestaat meestal uit meerdere cups en een pompje. Let hier wel op: plastic laat altijd af, dus ook op het lichaam. Wanneer je cups gebruikt zullen er dus deeltjes overblijven in je lichaam. Het is beter om met glas te werken, of nog beter: hoorns van dieren!

Betadine: Een ontsmettingsmiddel (en middel tegen wonden). Schaafwonden maar ook Hijama wonden kun je hiermee snel mee helen! In een paar dagen is alles in sha Allah weer als normaal. Betadine zalf is ook verkrijgbaar bij de bekende drogisterijen. Prijs is ongeveer 5 euro voor een kleine tube. Het is natuurlijker om zwarte zaad olie of olijfolie te gebruiken in plaats van betadine.

Laat een reactie achter