De Ramadan en Harira. Volgens de meeste Marokkaanse Nederlanders zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden! We hebben diverse artikelen geschreven over de Ramadan en Gezondheid en dus kan de vraag: “Is Harira gezond?” niet uitblijven.
De Harira soep
De Marokkaanse soep Harira is een rijkelijk gevulde en gebonden maaltijdsoep. Ondanks het duidelijke basisrecept voegt iedereen zijn eigen ingrediënten er aan toe waardoor de soep overal iets anders smaakt.
We hebben het basisrecept ontleed. De gezonde ingrediënten hebben een groen kleurtje gekregen, de twijfelachtige een oranje kleur en de ongezonde ingrediënten een rood kleurtje. Het recept bestaat doorgaans uit:
- olijfolie
- soepvlees
- gepureerde tomaten
- selderij
- koriander
- peterselie
- uien
- kikkererwten
- bleekselderij
- linzen
- smen (gezouten boter)
- kurkuma
- saffraan
- gemberpoeder
- paprikapoeder
- komijnpoeder
- zout
- peper
- bloem
- vermicelli of spaghetti
- water
Gezonde ingrediënten maar…
Uit onze lijst kun je opmaken dat Harira in principe bestaat uit gezonde ingrediënten, maar nu komt het: de “Marokkaanse” manier van bereiden is tamelijk ongezond. Wij halen de twee belangrijkste punten aan waarom Harira niet zo gezond is als het lijkt: het overkoken en het zoutgebruik. Groente verliest tussen de 20 en 50% van de vitamines bij het koken. Daarom geldt het advies groente niet langer dan nodig te koken in weinig water. Bij de Marokkaanse Harira gaat het verder: de ingrediënten worden langer dan gewoonlijk overkookt. Hiermee doodt je de meest heilzame vitamines van de gezonde ingrediënten…
Ook gebruikt men vaak veel te veel zout in de Harira soep: van nature bevatten de ingrediënten al voldoende zout. Het toegevoegde zout geniet volgens ons geen enkel nut, integendeel! Wanneer je tijdens de Ramadan (teveel) zout inneemt zul je sneller uitdrogen en veel meer behoefte hebben aan vocht overdag. (zie onze Ramadantips)
De (on)gezonde Harira?
De meeste Harira-varianten zijn dus niet persé gezond of ongezond. Maar hoe kun je er nou voor zorgen dat jouw Harira wél gezond is? Het antwoord is vrij simpel: kook je Harira niet gaar en gebruik minder zout. Hiernaast kun je ook nog rekening houden met het volgende: gebruik geen gember, paprika en komijnpoeder, maar hak de rauwe varianten daarvan zelf fijn. Hiermee behoud je veel meer vitamines en mineralen. Gebruik ook verse tomaten in plaats van gepureerde tomaten of tomatenpuree: hoe natuurlijker, hoe beter is de stelregel!
Conclusie: afhankelijk van het recept
De een haar Harira is de ander niet. Als je goed oplet dat je de juiste ingrediënten gebruikt en de bovenstaande handvaten in acht neemt zal jouw lichaam voortaan veel beter reageren in de Heilige maand Ramadan. Geef deze kennis door aan jouw geliefden want samen maken we er een mooiere Ramadan van.
Jullie zuster Sandra.
Een gezonde Ramadan begint met de juiste informatie
Met de juiste informatie over ons lichaam, geloof en situatie en de Wil van Allah kun je een geslaagde Ramadan hebben. Wat gebeurd er met onze lichaam, welke simpele maar ZEER belangrijke tips zijn handig, en wat moeten we eigenlijk eten? Je leest het in de volgende links:
- Wat gebeurt er met je lichaam tijdens de Ramadan?
- Belangrijkste tips voor in de Ramadan
- Hoe “gezond” is Harira? (De Marokkaanse Ramadansoep)
- Het moslimdieet: wat te eten tijdens de Ramadan?
- Het Ramadandieet: afvallen én een gezonde levensstijl!
- Vaak voorkomende fouten die moslims tijdens de Ramadan maken
- BELANGRIJK! Wat te vermijden tijdens de Ramadan?
- OPGELET! Hoe te vasten tijdens tropische temperaturen (tips & tricks)!
Voordat u verder gaat…
Zoals u ziet is dit artikel best uitgebreid en hebben wij veel tijd gestoken in het publiceren ervan. Wij willen u in de toekomst graag op de hoogte blijven houden van al onze interessante berichten! Wilt u daarom a.u.b. onze pagina liken op Facebook? Het kost u niets maar zal voor ons een duwtje in de rug zijn! Dank u wel.
Steun ons! Hijama.nl staat altijd voor uw gezondheid klaar. Wij helpen u uw gezondheid te verbeteren. Een team van vrijwilligers zet zich dag en nacht in om u van informatie te voorzien. Staat u ook klaar voor ons? Verricht dan a.u.b. een donatie (iDeal mogelijk). Met uw donatie kunnen wij meer mensen informeren over onze artikelen zodat wij er allemaal beter van worden. Alvast bedankt.
Hijama tijdens het vasten en in de Ramadan
Hijama tijdens het vasten? Mag dat wel, of is dat afgeraden of verboden? Moet je dan een dag vasten inhalen wanneer je tijdens de Ramadan Hijama hebt verricht? We zullen hierop in sha’Allah een antwoord geven in dit bericht. MEER INFO (klik)
- Hijama tijdens het vasten en in de Ramadan: mag dat?
- Wanneer begint de Ramadan?
- Ramadan Mailinglist met foodtips
Alle rechten voorbehouden, Hijama.nl