Honing: een genezing voor de mensheid!

Honing! We kennen het allemaal, ten minste, dat denken we… Nadat je ons artikel over honing hebt gelezen kijk je nooit meer op dezelfde manier naar honing. Voor ons is honing een werkelijk wondermiddel; een middel die niet alleen geneest maar ook nog eens erg lekker is! Je hebt veel verschillende soorten honing. Honing uit de supermarkt, biologische honing, natuurlijke honing… Wat is gezond en wat is eigenlijk “neppe” of namaakhoning? Hoe herken je pure natuurlijke honing en waar is honing allemaal goed voor? Je leest het hier!

Kom je hier voor onze natuurlijke Weerbaarheidshoning™? Klik dan hier!

Welke soorten honing bestaan er?

Men maakt veel fouten als het neerkomt op honing. Vaak denkt men dat de honing in de supermarkt pure biologische honing is, terwijl dat helemaal niet zo is! Wij verdelen de verschillende honingsoorten onder in de volgende categorieën:

“Honing” uit de supermarkt: suikerhoning!
De meeste potten “honing” in de supermarkt bij jou op de hoek bevat zeer lage kwaliteitshoning. Vaak krijgen de bijen suikerwater, wat resulteert in een relatief ongezondere honing vergelijkbaar met natuurlijke of biologische honing.

Natuurlijke honing
Natuurlijke honing is zeer goede honing. Deze honing wordt niet teveel verhit waardoor alle voedingsstoffen behouden blijven. Ook vliegen de bijen in gebieden met échte bloemen en krijgen ze geen suikerwater waardoor de natuurlijke kwaliteit behouden blijft.

Biologische (onbewerkte en rauwe) honing
Deze honing is puur, rauw, onbewerkt (net als natuurlijke honing), maar hier komt nog bij dat de Biologische honing uit gebieden komt waar binnen een straal van 5-7 kilometer geen industrie, niet-biologische landbouw of snelwegen voorkomen. Ook halen de bijen de nectar uit natuurgebieden en van niet-genetisch gemanipuleerde planten. De bijen overwinteren natuurlijk, dus niet op water met geraffineerde suiker, maar op eigen honing. Doordat biologisch gehouden bijen niet zijn bijgevoed met suikerwater en de honing koud verwerkt wordt, is biologische honing veel uitgesprokener van smaak. Door de eisen aan de omgeving kunnen steeds minder biologische imkers hun werk doen. Onbewerkte honing bevat alle essentiële mineralen, de B vitaminen, enzymen, aminozuren en antioxidanten. Met dit hele pakketje, is honing een voedzaam goedje.

Pure natuurlijke honing, geen namaak!

Wij raden iedereen dus aan om pure natuurlijke of biologische honing in te nemen. Honing bevat erg weinig water, dus bacteriën kunnen zich erin vrijwel niet overleven! Honing is een soort natuurlijke zoete stroop dat gebruikt kan worden als een natuurlijke suiker. De suikers die in deze goudgele zoete stroop aanwezig zijn, worden glucose en fructose genoemd. Samen met allerlei andere vitamines en mineralen is het een natuurlijk en gezond product.

Van honing krijg je vrijwel direct een energieboost, maar ook krijg je langdurige energie. Hoe komt dat? Dat komt door de natuurlijke suikers die aanwezig zijn. Er komen 2 soorten natuurlijke suikers in voor:glucose en fructose. Glucose is een suiker die snel door het lichaam wordt opgenomen, vandaar de snelle energieboost. Fructose wordt langzamer door het lichaam opgenomen en zorgt hiermee voor langdurige energie.

De antioxidanten versterken je algehele gezondheid: Een algehele gezondheid is nodig om allerlei slechte invloeden van buitenaf te lijf te gaan. Honing bevat vele antioxidanten die je gezondheid een oppepper geven.

Honing heeft een antibacteriële werking: De antibacteriële werking van honing is de reden dat honing vroeger vaak werd gebruikt voor allerlei doeleinden.

Hoe onderscheid je namaak honing (suiker) van natuurlijke (en biologische) honing?

Je kunt meestal op een makkelijke manier erachter komen of de honing die je hebt natuurlijk of gefabriceerd is.

Testmethode 1: de sliert
Natuurlijke honing hecht zeer goed. Stop een lepel in de honingpot en haal de lepel eruit (boven de pot). Je zal zien dat pure natuurlijke of biologische honing vrijwel oneindig een slier vormt zonder dat de slier wordt onderbroken. Namaakhoning zal relatief snel onderbroken worden tijdens het neerkomen in de pot.

Testmethode 2: verbrand de suiker!
Natuurlijke honing bevat geen (gerafineerde) suiker. Probeer de honing dus te verbranden met een brander. Verbrandt de honing? Dan weet je dat je te maken hebt met onnatuurlijke suikerhoning.

Testmethode 3: de zeshoek
Wie een klein beetje pure honing op een bordje doet, en er wat water bijvoegt en de hele tijd rondjes draait met het bord zal zien dat pure honing (verheven is Allah, de Schepper!) in het water vanzelf de vorm van honingraat zal vormen. Wonderbaarlijk!

Het verschil tussen natuurlijke en biologische honing

Natuurlijke en biologische honing zijn beide zeer goed. Voor biologische honing gelden er echter nog extra strenge regels waardoor deze honing niet alleen veel duurder is, maar ook moeilijker te verkrijgen is. Pas op voor verkopers die zonder de eisen te kennen al hun (niet-biologische?) honing “biologisch” noemen. Verwijs ze eens naar de eisen hierboven…

Honing als genezing

Het is wetenschappelijk vastgesteld dat honing als medicijn kan worden ingezet voor vele kwalen en ziekten. (lees verderop)

Honing is extra gezond met…

Op zich zelf is honing gezond, maar in combinatie met andere producten kan het nog veel gezonder worden! Zo zijn kaneel, gember en melk goede combinaties met honing. De smaken en hun gezonde eigenschappen passen goed bij elkaar. Probeer het maar eens uit! Het smaakt goed en is ook nog eens supergezond. De combinaties zijn zo gezond omdat ze elkaar versterken.

Leef gezonder: minder suiker, meer honing!

Het antwoord op de vraag: ‘Is honing gezonder dan suiker?’ is: JA!! Honing is absoluut eengoed alternatief voor suiker. Honing heeft veel voordelen ten opzichte van suiker. Het enige voordeel aan suiker, is dat het heel goedkoop is.

Is honing gezonder dan suiker? Om meteen met de deur in huis te vallen: ja! Beide zijn zoet; honing is zelfs zoeten dan gewone suiker. Honing komt van bijen terwijl suiker van suikerbieten afkomt. De suikerbiet dient erg veel bewerkt te worden voordat het in de winkel belandt. Tijdens dit productieproces gaan alle belangrijke vitamines, mineralen en enzymen in de suiker verloren. Honing daarentegen wordt vrijwel nooit overhit (boven de 45 graden) waardoor het de voedingsstoffen blijft behouden. Een eetlepel suiker bevat ongeveer 46 Kcal, terwijl een eetlepel honing ongeveer 64 Kcal bevat. Omdat je doorgaans minder honing gebruikt (omdat honing zoeter is) kan het zo maar zijn dat je ook minder Kcal binnen krijgt!

Het eten van honingraat (bijenwas): doen!

Bijenwas zweten de bijen uit klieren in het achterlijf. De grondstof ervoor is honing. Bij het produceren van was en het bouwen eten de bijen veel honing. De vertering en verbranding hiervan levert een hoge lichaams- en omgevingstemperatuur. Dit is nodig om de was vloeibaar te houden. De was druipt namelijk als een gordijntje uit de spleetvormige klieropening en wordt hard aan de lucht. De bijen nemen deze flinters in hun pootjes en kauwen die tot de juiste vorm om er raat van te bouwen. Nieuwe raat is wit. Later wordt deze geel, en zelfs bruin als er broed in gezeten heeft.

Nieuwe raat is eetbaar, maar niet verteerbaar. Bij het eten van raathoning (honingraat) krijgt men echter maar een zeer kleine hoeveelheid binnen, ongeveer 3% van het honinggewicht. Ook kan men de was tot een klompje kauwen en uitspugen. Het eten van onverteerbare vulstoffen is echter goed voor de spijs-vertering. Eet men honing in oudere raat, of raat die van kunstraat (vellen omgesmolten was met cel-afdruk) uitgebouwd is, dan is de palatibiliteit minder goed.

Doorgaans eten Turken bijenraat op en Nederlands spugen het uit. Sommige volkeren gebruiken het als kauwgom!  Hoe dan ook: wij raden jullie aan om beide wel eens te doen.

Mogen wij suiker ontwijken van de overheid?

Vandaag de dag lijkt het bijna alsof al onze voedsel suiker bevat. We kunnen er bijna niet meer omheen: suiker, een ziekteverwekkende stof, is de oorzaak van heel veel nare dingen. De medische wereld waarschuwt er al jaren voor, maar de meeste consumenten geven helaas geen gehoor aan de afwijzende adviezen hiervan.

Honing volgens de Islam

Moslims dienen natuurlijk en gezond te leven. De bewijzen hiervoor lees je hieronder.

Honing in de Edele Koran

Allaah zegt (interpretatie van de betekenis):

“En jouw Heer inspireerde (#1) de bij: ‘Maak huizen in de bergen en in de bomen en in wat zij (de mensen) bouwen. Eet vervolgens van alle vruchten en volg de wegen die door jouw Heer gemakkelijk zijn gemaakt.’ Uit hun buiken komt een drank (honing) voort, verschillend van kleur; daarin is een genezing voor de mensen. Waarlijk, daarin is zeker een aayah (bewijs, teken) voor een volk dat nadenkt.” [Soerat an-Nah’l (16),aayah 68–69.]

<<< (#1) Inspiratie betekent normaliter de boodschap die door Allah wordt geplaatst in de geest of het hart. In dit vers wordt er verwezen naar het instinct van de bij. (A. Yusuf Ali Quran Commentary, de herziene versie.)>>>

Honing in de Hadith (overleveringen)

“Genezing ligt in drie zaken: het drinken van honing, de insnijding door degene die hijama verricht (de mihjaam) en het branden met vuur (al-kaj), maar ik verbied mijn gemeenschap al-kaj.” 

Deze hadith is door Sa’ied ibn Jubayr (moge Allah tevreden met hem zijn) overgeleverd op het gezag van Abdullah Ibn Abbas (moge Allah tevreden met hem zijn) van de Profeet (Allah’s vrede en zegeningen zij met hem). De hadith staat vermeld in Sahih Bukharie (5269).

Een man kwam bij de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) en zei: “Mijn broer heeft pijn in zijn onderbuik.” De Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) zei tegen deze man: “Laat hem honing drinken.” De man kwam voor de tweede keer en de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) zei tegen hem: “Laat hem honing drinken.” Hij kwam voor de derde keer en de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) zei: “Laat hem honing drinken.” Hij kwam terug en zei: “Ik heb het gedaan.” De Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) zei toen: “Allah heeft de Waarheid gesproken, maar de onderbuik van je broer liegt. Laat hem honing drinken.” Dus liet hij hem honing drinken en hij genas.

Deze hadith is overgeleverd door Abu Said Al-Khudri (moge Allah tevreden met hem zijn) en staat vermeld in Sahih Bukharie.

Ibn El-Qayyim (Rahimahullaah) zei:
Met betrekking tot de leiding van de Profeet wat betreft drinken; het is de meest perfecte leiding die een goede gezondheid in stand houdt. Hij was gewoon honing te drinken gemengd met koud water. Dit is heel gezond en niemand kan begrijpen hoe gezond het is behalve de meest voortreffelijke artsen. Want honing drinken op een lege maag lost slijm op, reinigt de maag, vermindert zijn viscositeit, spoelt afvalstoffen weg, warmt het een beetje op en opent zijn toegang en uitgang. Het heeft een soortgelijk effect op de lever, nieren en de urinebuis. Het is meer gunstig voor de maag dan elke andere soort van zoetigheid dat het binnenkomt.
Het kan echter bijwerkingen hebben voor mensen die lijden aan geelzucht omdat het heet is en geelzucht is heet, dus het kan het verergeren; om dit effect te voorkomen kan azijn toegevoegd worden, dan zal de honing profijtvol worden en het drinken ervan zal meer nuttig zijn dan veel of de meeste dranken die gemaakt zijn van suiker, vooral voor degenen die niet gewend zijn aan deze dranken, want als zij ze drinken dan zullen zij niet bij hen passen, of zelfs niet in de buurt komen.

Wat betreft het drinken ervan wanneer het verzameld en goed klaargemaakt is, (dan) is dit een van de meest gunstige zaken voor het lichaam, en een van de grootste middelen voor het behouden van de gezondheid; het is erg verfrissend en energiegevend, en het is goed voor de lever en het hart. Als het goed klaargemaakt is dan voorziet het van voeding en zorgt (het) ervoor dat het voedsel alle delen van het lichaam in de meest effectieve manier bereikt. Zaad El-Ma’aad, 4/224, 225 

En hij (Rahimahullaah) zei:
Honing bevat grote voordelen, want het reinigt onzuiverheden uit de aderen en de maag etc., of het nu gegeten of gesmeerd wordt op de huid. Het is goed voor de ouderen, degenen die last hebben van slijm (i.e. slijm dat overvloedig aanwezig is in het lichaam) en zij wiens vloeistoffen (Een vroegere geneeskundige term die inhoudt dat er 4 soorten substanties in het lichaam zijn die in balans zijn wanneer de persoon gezond is.) koud en nat zijn. Het is voedzaam, helpt de spijsvertering, geeft energie, maakt onaangename medicijnen smakelijk, is goed voor de lever en borst, is een diureticum en helpt hoest te verzachten dat door slijm wordt veroorzaakt. Als het warm wordt gedronken gemengd met rozenwater (dan) is het profijtvol voor degene die gebeten is door een schorpioen of degene die opium heeft gebruikt. Als het alleen wordt gedronken gemengd met water, (dan) is het goed voor degene die gebeten is door een rat, hond of giftige paddenstoelen heeft gegeten. Als vers vlees geplaatst wordt in honing, (dan) zal het drie maanden vers blijven, net zoals komkommers, pompoenen en aubergines. Vele soorten fruit kunnen erin bewaard worden voor zes maanden. Het zal eveneens een dood lichaam behouden, en het is bekend als de betrouwbare beschermer. Als het lichaam van degene die getroffen is door luizen wordt ingesmeerd met honing, (dan) zal het de luizen en hun eieren doden. Het maakt de haren lang, mooi en glad.
Wanneer het gebruikt wordt voor de ogen zoals kohl, (dan) verhelderd het het zicht.

Wanneer de tanden ermee gepoetst worden, (dan) maakt het de tanden wit en licht, en houdt het het tandvlees gezond. Het opent de aderen en induceert de menstruatie. Wanneer het ingenomen wordt op een lege maag, (dan) verwijdert het het slijm en reinigt het de maag, de afvalstoffen worden weggeruimd en de correcte temperatuur hersteld. Dit doet het ook voor de lever, nieren en urinebuis.
Naast dit alles, heeft het geen bijwerkingen en veroorzaakt het weinig schade. Het zou bijwerkingen hebben voor degene die lijdt aan geelzucht, maar dat kan tegengegaan worden door het toevoegen van azijn en dergelijke, in welk geval het zeer gunstig voor hem wordt. Het is een soort van voeding, een soort van medicijn, een soort van drank, een soort van zoetigheid, een soort van crème. Er is niets dat geschapen was voor ons voor een soortgelijk doel dat beter is dan het (honing), of zelfs in de buurt komt. De oude volkeren vertrouwen erop, en in de meeste boeken van vroeger is er totaal geen sprake van suiker en het was onbekend voor hen, want het is iets wat heel nieuw is. De Profeet (Sallallaahu ‘alaihi wa sallem) dronk gewoonlijk honing gemengd met water op een lege maag, en dit is het geheim van het behouden van een goede gezondheid dat niemand kan begrijpen behalve degene die gezegend is met intelligentie.

Bron: Zaad El-Ma’aad, 4/33, 34.
Vertaald door een zuster.

Honing als middel tegen hooikoorts

Dat honing gezond is en een aantal stoffen bevat, die een heilzame werking voor de mens hebben, zal elke imker kunnen bevestigen. Bijna iedere imker die de honing aan de deur verkoopt, heeft wel een paar klanten die beweren dat honing helpt bij gezondheidsproblemen. Honing als huismiddel geniet zo enige bekendheid.

Dat honing stoffen bevat, die een medische werking hebben is ook bekend, maar daar is door de medische wetenschap nog nooit veel aandacht aan geschonken. In 1989 echter heeft dr. L.R. Croft van de universiteit van Salford in Engeland onderzoek gedaan naar het bestrijden van hooikoorts met honing. Hij kwam tot de conclusie dat voor 76% van de patiënten, die aan zijn onderzoek hadden meegedaan echte honing, van de plaatselijke imker, een probaat middel was om hooikoorts volledig te bestrijden. Een absolute voorwaarde is, dat de honing moet zijn gewonnen binnen een afstand van 5 km. van de woonplaats van de hooikoortspatiënt en dat de honing echte imkershoning moet zijn, zonder toevoegingen en verhitting. Lees meer!

Hooikoorts

Het is bekend dat hooikoorts wordt veroorzaakt door stuifmeel van planten, heesters en bomen. Tijdens de bloei wordt het stuifmeel, ook wel pollen genoemd, door de wind meegenomen en via onze ademhaling komen wij er mee in aanraking. Hooikoortspatiënten hebben een verhoogde gevoeligheid voor pollen. Zij reageren extreem als ze met stuifmeel in aanraking komen. De slijmvliezen in de neus raken geïrriteerd en men begint veelvuldig te niezen. De slijmvliezen raken ontstoken en zwellen op, waardoor ademhaling via de neus onmogelijk wordt. Ook het oogvocht kan niet meer worden afgevoerd, zodat de patiënt last krijgt van tranende ogen. De oogleden zwellen op en raken al gauw geïnfecteerd. De symptomen maken de patiënt astmatisch waardoor slaapstoornissen ontstaan met alle gevolgen van dien.

Medicijnen

Er zijn in de loop der jaren verschillende medicijnen ontwikkeld, die hooikoortspatiënten moeten helpen. De verschillende soorten medicijnen hebben allemaal bezwaren. Ze zijn meer gericht op bestrijden van de symptomen dan dat ze de oorzaak wegnemen. De verschillende bezwaren zijn : gevaarlijke bijverschijnselen, beperkte plaatselijke werking, kosten en moeilijk toe te dienen , waarbij moet worden opgemerkt dat niet elk medicijn dezelfde bezwaren heeft.

Honing

Bijen verzamelen nectar en stuifmeel uit bloemen. De nectar en het stuifmeel worden apart in cellen van de raten opgeslagen. Nectar wordt honing en het stuifmeel wordt gebruikt als voedsel voor de larven. Bij het verzamelen en opbergen van de nectar komt al een deel van het stuifmeel in de honingcellen terecht. Als de imker de honing oogst komt er een groot deel stuifmeel in de honing terecht. De met honing gevulde raten worden in een soort centrifuge geplaatst en door de ronddraaiende beweging wordt de honing uit de cellen van de raten geslingerd. De in de raten aanwezige stuifmeel wordt er zo ook uit geslingerd en komt uiteindelijk met de honing in de potjes terecht, die de imker te koop aanbiedt. In de honing zitten allerlei stoffen, die heilzaam zijn voor de mens. Voor hooikoortspatiënten zijn er volgens dr. Croft  twee stoffen die voor deze mensen waardevol zijn. Het gaat om de aanwezigheid van stuifmeel en een stof, die door de bijen aan de honing wordt toegevoegd als een soort natuurlijk conserveringsmiddel.

Vooral het effect van het stuifmeel is eenvoudig te verklaren. Door vroegtijdig en alle dagen een kleine hoeveelheid honing te consumeren krijgt de patiënt ook een minuscule  hoeveelheid stuifmeel binnen en wordt er immuniteit opgebouwd. Als de bloeimaanden komen en de lucht weer stuifmeel gaat bevatten zijn de slijmvliezen gewend aan de stoffen waarop ze anders overmatig reageren, geïrriteerd en ontstoken raken.

Honingkuur

Een honingkuur tegen hooikoorts helpt alleen als aan een paar belangrijke voorwaarden wordt voldaan. De honing moet echte imkershoning zijn en dan ook gewonnen binnen een straal van maximaal 5 km van de woonplaats van de patiënt. De patiënt moet tenminste elke dag een flinke theelepel honing eten. Liefst het hele jaar door, doch zeker vanaf januari/februari tot na de zomer. Honing uit de winkel of honing die op andere plaatsen is gewonnen helpt niet, omdat daar niet het stuifmeel inzit die voor de immuniteit zorgt.

Het onderzoek van dr. Craft, die bij zijn onderzoek ook eerdere studies over de geneeskrachtige werking van honing bij patiënten met astmatische aandoeningen heeft betrokken, heeft erkenning gevonden en aangetoond dat de oude imkers gelijk hadden met hun beweringen dat honing helpt.

Hoe kun je pure natuurlijke of biologische honing kopen?

Nu we weten hoe belangrijk honing voor ons is is het natuurlijk goed om vanaf nu op zoek te gaan naar honing als vervanger voor suiker. Maar hoe kom je eraan? In Nederland, België en de meeste andere landen kun je hiervoor terecht bij lokale imkers. De meesten van hen verkopen pure natuurlijke honing voor ongeveer €10 per kilo. Afhankelijk van waar je woont kan dit nog duurder zijn. In gebieden als Marokko is natuurlijke honing veel duurder omdat in Marokko een relatieve bijenschaarste heerst door de bijensterfte.

Lokale honing kopen? Neem een kijkje bij:

LET OP! Geen jonge kinderen tot 1 jaar geen honing in verband met botulisme!

 

Dit artikel is voornamelijk geschreven door Dr. Hendricus Reusel voor Hijama.nl. Nagekeken en verbeterd door broeder Arie van Hijama.nl

Lees ook:

Laat een reactie achter