Informatie etherische oliën

Meer dan een geurtje…

Wist je dat de geur die men binnenkrijgt via neus en mond, wordt gefilterd in de mond- en neusholten? De oorsprong van de reukzenuw vangt de signalen op, selecteert ze en zendt ze door naar de hersenen. De reukzin is een zeer primair instinct. De aanwezigheid van een bepaalde geurmolecule wordt registreert door het limbische systeem. Als reactie daarop komen er in de hersenen chemische stoffen vrij die inwerken op het zenuwstelsel, zodat het zich ontspant of wordt gestimuleerd. Ook fysiek kunnen deze chemische stoffen het lichaam beïnvloeden. De haarvaten zorgen voor een perfect transport van de essentiële oliën.

Als u gedurende een massage essentiële oliën op de huid aanbrengt in de vorm van een massageolie, crème of lotion, kunnen ze plaatselijk op de epidermis (de opperhuid) inwerken. De voedende basisoliën zoals amandelolie en jojoba voeden de huid, maar komen niet in de bloedbaan terecht. De essentiële oliën daarentegen hebben zeer kleine moleculen die door de epidermis heen, tot de dermis (de lederhuid) de laag die de huid soepel maakt, doordringen. Aangezien de lederhuid rijk voorzien is van haarvaten, kunnen de oliemoleculen langs deze weg in de bloedsomloop komen.

De bloedsomloop is het voornaamste transportsysteem van het lichaam. Essentiële oliën worden via de huid of de slijmvliezen in de bloedsomloop opgenomen. Wanneer ze eenmaal in het bloed zitten, kunnen de moleculen zich laten meevoeren naar die delen van het lichaam waar ze hun werk kunnen verrichten.

Tip: neem een kijkje in onze webshop!

De Essentiële oliën blijven niet achter in het lichaam.

Anders dan bij chemische geneesmiddelen, blijken essentiële oliën niet achter te blijven in het lichaam. Op verschillende manieren worden ze verwijderd – via ontlasting, urine, zweet en uitgeademde lucht. In een gezond lichaam blijven essentiële oliën niet langer dan 3 tot 6 uur en uit een ziek lichaam worden ze na ongeveer 14 uur verdreven. Per olie is de uitscheiding verschillend.

Door warmte wordt de werking van essentiële oliën gestimuleerd. Wanneer het transport naar de bloedbaan zo snel mogelijk verloopt worden de essentiële oliën het snelst opgenomen in de bloedbaan. een warme huid zorgt ervoor dat essentiële oliën sneller worden opgenomen in de bloedbaan.

Contra-indicaties

Zomaar zonder kennis experimenteren met essentiële oliën wordt ten strengste afgeraden door de aromatherapeute van Volatile. Inwendig gebruik wordt afgeraden! Bepaalde essentiële oliën kunnen gevaarlijk zijn voor baby’s of tijdens de zwangerschap.

Hoe kunnen essentiële oliën het beste gebruikt worden?

Essentiële oliën kunnen vermengd worden met een neutrale massageolie, douchegel, bodymilk badolie of met Dode Zeezout van Volatile.

Let op: essentiële oliën zijn zeer geconcentreerd. Een paar druppels zijn vaak al meer dan voldoende. Verder kan men de geurige essentiële oliën verdampen in een aromalampje of met behulp van een aromasteentje. Men kan ze inhaleren of verwerken in aromatische voetenbaden, stoombaden, baden, of kompressen.

 

Toepassingen

Verdampen:

Alle essentiële oliën verdampen gemakkelijk. Daarom is het een prettige manier om een aangename geur en sfeer te creëren in uw huis of werkruimte. Doe wat water in het reservoir van een aromalampje en voeg daar een paar druppels (maximaal 6) essentiële olie aan toe. Steek het waxinelichtje in het aromalampje aan en u zult zien dat al snel de olie begint te verdampen. Voor de kleinere ruimten kan een aromasteentje gebruikt worden.

Stomen en inhaleren:

Door te stomen gebruikt u een heel effectieve manier om essentiële oliën te gebruiken. Voeg 2 tot 4 druppels essentiële olie toe aan een kom met heet water. Houdt uw hoofd onder een handdoek boven de kom zolang het nodig is. Twee druppels essentiële olie op uw zakdoek of op een hoofdkussen kunnen wonderen doen.

 

Baden:

Vermeng essentiële oliën voor in het bad met een neutrale badolie. Gebruik nooit onverdunde essentiële oliën. Vermeng 4 tot 6 druppels essentiële olie met ca. 10 ml badolie. Door het warme badwater wordt de opname van de essentiële oliën door de huid bevorderd. Een bad van ca. 15 minuten verzekerd u van een optimale werking van de essentiële oliën. Ook tot de mogelijkheden behoort een verzorgend voetbad. Gebruik daarvoor 2 druppels essentiële olie met 2 eetlepels dode zeezout of 5 ml neutrale badolie.

 

Massage:

Meng in 10 ml neutrale basisolie 2 tot 6 druppels essentiële olie. Voor ouderen, kinderen en tijdens de zwangerschap wordt maximaal 1 druppel essentiële olie per 10 ml basisolie geadviseerd.

 

Kompressen:

Vul een kom met koud of warm water en voeg daar 4 tot 6 druppels essentiële olie aan toe. Doordrenk in dit water een handdoek en leg het koude of warme kompres op de te behandelen plek. Voor verkoeling kan men een koud kompres nemen met lavendel en roomse kamille. Dit helpt ook bij een herstel na een sportblessure. Bij een opgeblazen gevoel na het eten en om de darmwerking te bevorderen is een warm kompres met lavendel, marjolein en Roomse kamille aan te raden.

 

Bewaren:

Men dient de essentiële oliën buiten bereik van kinderen en huisdieren de bewaren. Omdat de essentiële oliën ontvlambaar zijn mogen ze dus niet bewaard of gebruikt worden in de buurt van open vuur. Pas op met gepolijste oppervlakken, de olie kan deze aantasten. Eventueel gemorste druppels onmiddellijk verwijderen. Essentiële oliën zijn vluchtig van aard en verdampen snel. Zij worden aangetast wanneer zij worden blootgesteld aan warmte, zuurstof en licht en dienen goed afgesloten, koel en donker te worden bewaard.

Essentiële oliën kunnen, enkele jaren bewaard worden. Daarna neemt de kwaliteit langzaam af. De Citrus oliën vormen hierop een uitzondering: zij dienen na opening binnen 1 jaar gebruikt te worden. Andere essentiële oliën daarentegen, zoals o.a. patchouli, sandelhout en vetiver kunnen na het openen jaren bewaard worden zonder dat deze in kwaliteit verminderen.

 

Veiligheidsvoorschriften

Met uitzondering van tea tree en lavendel mogen essentiële oliën niet puur op de huid worden aangebracht. Wanneer een essentiële olie per ongeluk in de ogen is terechtgekomen of bij irritatie, breng dan direct een vette plantenolie op de plek aan. Bij per ongeluk inwendig gebruik ook direct enkele slokken vette plantenolie drinken. Essentiële oliën lossen het beste op in een koudgeperste basisolie, bijvoorbeeld amandelolie. Daarnaast zijn deze oliën direct verzachtend. Waarschuw direct een arts!

 

Tips voor gebruik

  • In de auto: gebruik enkele druppels Auto-mix in het ventilatiesysteem of op het aromasteentje. Dit bevorderd een prettige sfeer en bevordert de concentratie.
  • In de schoenen: enkele druppels (bij voorkeur lemon Grass) in de schoenen neemt de onaangename geur weg van transpirerende voeten.
  • Filter van de stofzuiger: Een minimale hoeveelheid essentiële olie op het filter zorgt voor een aangename zuivere lucht tijdens en na het stofzuigen.
  • Vocht verdampers in huis: voeg na het bijvullen van de vochtverdampers aan uw verwarming, enkele druppels van uw favoriete essentiële olie toe.
  • Droger: uw wasgoed komt geurend uit de droger, wanneer u enkele druppels essentiële olie op een doekje laat mee draaien in de droger.

Geïnteresseerd in onze producten? Neem dan een kijkje in onze webshop.

Laat een reactie achter