De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps bevestigde afgelopen nacht zijn status als beste olympiër ooit. Hij behaalde zijn negentiende gouden medaille op de Olympische Spelen. Dat deed hij met voor velen  vreemde ronde vlekken op zijn bovenlichaam.

snapshot_20160807_202541

Donkere vlekken

Kijk maar eens goed naar de bovenstaande foto. Op de schouders en bovenarm van Phelps zijn donkere, ronde vlekken te zien. En hij is niet de enige sporter van het Amerikaanse team die in Rio zo verschijnt: ook sommige turners hebben de vlekken op hun lichaam. Hoe komt dat? De vlekken zijn het resultaat van ‘hijama’, een techniek die het herstel moet bevorderen. Bij hijama worden ronde kopjes op de huid gezet en met behulp van een pomp vacuüm gezogen. Dat moet zorgen voor een betere bloeddoorstroming, waardoor afvalstoffen bij pijnlijke spieren sneller afgevoerd worden. Het is alsof je een enorme zuigzoen krijgt. Na de behandeling zijn grote, ronde vlekken zichtbaar op het lichaam, die twee tot drie weken zichtbaar blijven.

Islamitische geneeswijze

Verschillende atleten maken gebruik van dry en wet cupping. Bij wet cupping (hijama) wordt bloed met incisies verwijderd uit het lichaam.

Hijamah komt van het Arabische woord “Zuigen”. Hijamah is een geneesmethode waarbij wordt gewerkt met een cup welke geplaatst wordt op bepaalde punten van je lichaam. Door op deze punten een klein aantal sneetjes aan te brengen, wordt er middels een pompje het lucht uit de cup gezogen waardoor er een negatieve druk ontstaat. Door deze negatieve druk, komt het overbelaste (onreine) bloed eruit. Deze geneesmethode wordt al duizenden jaren succesvol door de Chinezen en Arabieren gebruikt. De “Chinese” variant is maar tijdelijk effectief; dit komt omdat de Chinezen de huidoppervlakte niet penetreren. Het slechte bloed blijft dus onderhuids zitten. Bij Hijamah wordt al het slechte bloed verwijderd. Aderlaten is niet hetzelfde als Hijama omdat je bij Aderlaten veel gezond bloed verliest. Ook kun je Hijamah op meer plekken op het lichaam uitvoeren dan Aderlaten. Het cuppen (al-hijamah) is een therapeutisch proces voor het verwijderen van onrein bloed uit het lichaam. Het is een van vormen van de medische behandelingen die door de Shari’ah aanbevolen wordt. In Maleisië staat deze geneeskunde bekend als ‘bekam’, in het Arabisch ‘Al-Hijamah’ en bij de Chinezen als gua-sha. Bij de Arabische Moslims wordt deze geneeswijze het vaakst gebruikt om vele ziekten te genezen welke door de chemische medicijnen uit het westen niet te genezen zijn. Dit mede door de aanbevelingen en het praktiseren ervan door de Profeet zoals terug te vinden is in vele correcte overleveringen.

 

Laat een reactie achter