Honing is beter voor hoest en verkoudheid dan vrij verkrijgbare medicijnen uit de apotheek, zegt Oxford University. Nieuw onderzoek vandaag heeft aangetoond dat honing moet worden gebruikt boven conventionele behandelingen voor hoest, verstopte neuzen en keelpijn.

In het rapport van de Universiteit van Oxford analyseerde een team van wetenschappers 14 klinische onderzoeken waarbij 1.761 deelnemers van verschillende leeftijden betrokken waren om de effectiviteit van honing tegen infecties van de bovenste luchtwegen (URTI’s) vast te stellen.

Dit soort infecties heeft invloed op de neus, keel, strottenhoofd en de grote luchtkanalen (bronchiën genoemd) die van de luchtpijp naar de longen leiden. Analyse van de klinische gegevens toonde aan dat honing effectiever was voor het verbeteren van de symptomen (vooral de frequentie en ernst van hoesten) dan gebruikelijke behandelingen.

In twee van de onderzoeken betekende het positieve effect van honing zelfs dat de symptomen van mensen één tot twee dagen minder duurden bij degenen die met honing werden behandeld versus alternatieven.

Natuurlijke honing is niet overal verkrijgbaar

Het nieuwe onderzoek zegt ook dat artsen (Manuka) honing zouden kunnen aanbevelen als een geschikt alternatief voor antibiotica, die vaak worden voorgeschreven voor infecties van de bovenste luchtwegen, ook al zijn ze niet effectief.

Schrijvend in het tijdschrift BMJ Evidence Based Medicine, zeiden de auteurs van het onderzoek:

“Infecties van de bovenste luchtwegen zijn de meest voorkomende reden voor het voorschrijven van antibiotica. Aangezien de meeste URTI’s viraal zijn, is het voorschrijven van antibiotica zowel ondoeltreffend als ongepast. Als clinici URTI willen voorschrijven, raden we honing aan als alternatief voor antibiotica. Honing is effectiever en minder schadelijk dan gebruikelijke zorgalternatieven en voorkomt schade door antimicrobiële resistentie.”

LET OP: Veel honing is onnatuurlijk! Koop echte honing, lokaal bij de imker, of onze zeer hoge kwaliteits Weerstandshoning met Manuka Honing (klik hier)!

Manukahoning is anders dan normale honing

Zoals de onderzoekers opmerken, is niet alle honing gelijk gemaakt. Dit nieuwe rapport stelt dat honing een complexe en diverse stof is, dus sommige soorten honing kunnen effectiever zijn bij het behandelen van hoest en verkoudheid dan andere. Wat Manuka-honing anders maakt dan andere honing, zijn de unieke antimicrobiële eigenschappen die andere soorten honing niet vertonen. De van nature voorkomende stof die Manuka deze eigenschappen geeft, wordt Methylglyoxal of afgekort MGO genoemd. De sterkte van Manuka-honing wordt vaak gemeten in MGO-gehalte. Hoe hoger het getal, hoe meer milligram MGO er in de pot met honing zit.

Koop gezonde natuurlijke honing hier.

Bekijk ook: Weerstandshoning™ en onze Honingraat

Meer informatie over het onderzoek:

Laat een reactie achter