Wie het Islamitisch gebed goed verricht heeft een effectief medisch hulpmiddel in handen, volgens een onderzoek van de Penn State University. Moslims bidden vijf maal daags. Tijdens het bidden beweeg je op verschillende manieren. 1.7 Miljard moslims over de wereld buigen, knielen en plaatsen hun voorhoofden op de grond richting de Heilige Moskee in Mekka.

“Wie de bewegingen van een biddende moslim ziet zal snel denken aan verschillende yoga-posities en fysiotherapeutische oefeningen waarbij je rugpijn behandelt.” (Mohammed Khasawneh)

Het onderzoek, getiteld An ergonomic study of body motions during Muslim prayer using digital human modelling, werd gepubliceerd in de meest recente uitgave van International Journal of Industrial and Systems Engineering.

De kniel-stand, bij moslims bekend als de “sudjud”, zorgt er bijvoorbeeld voor dat de elasticiteit van de gewrichten wordt bevorderd.

Ook de psychologische gemoedstoestand van mensen die bidden wordt tijdens het “earthen” in deze stand gestreeld. Telkens weer ontvangt de persoon een geestelijke boost doordat de negatieve spanning die in het lichaam aanwezig is het lichaam verlaat.

De voordelen kunnen voor iedereen anders zijn.

“De psychische gezondheid wordt door meerdere dingen bepaald waaronder de socio-economische situatie, lifestyle en religieuze factoren.” Aldus Mr Khasawneh, van de Penn State Behrend universiteit in Pennsylvania.

Moslims, het gebed en Yoga

In de Islam is het verplichte gebed (Salat) dusdanig (vormgegeven) dat mensen er zowel mentaal, sociaal, spiritueel als lichamelijk mee bezig zijn. Als onderdeel van het gebed reciteert een moslim delen van de Edele Koran, uit hij of zij woorden van verheerlijking, verheffing en dank, en verricht hij of zij een aantal bewegingen zoals de handen tot schouderhoogte opheffen, met de handen voor het lichaam gevouwen staan, buigen, op de grond neerknielen en vooroverbuigen en zitten. De bewegingen in een gebed hebben specifieke doeleinden en betekenissen.

“Wij moslims doen al 1400 jaar aan iets veel beters en gezonders dan Yoga!”

Tijdens de Soedjoed (de neerknieling) werd ik een keer afgeleid en vroeg ik me af: “Wacht, dit is net als een yoga houding…’ Ik was nooit gehecht aan yoga, maar ik was bekend met de ‘voordelen’ en heb altijd gezegd dat ik het geen yoga behoef omdat ik al bid. Zonder enige twijfel is een van de meest bekende yogapositie de Balasana, oftewel de kinderpositie. Het is bijna identiek aan de soedjoed. Ik begon vergelijkingen te trekken tussen yoga en andere posities van de Salat. Tot mijn verbazing zag ik dat de verschillende posities van het islamitische gebed bekend waren binnen de yogawereld!

De Salat is een gunst, alhamdulillah (alle lof zij Allah). Hier vind je een aantal Salatposities samen met de meest vergelijkbare yogahoudingen en hun voordelen voor de gezondheid:

Staand: Qiyam en Namaste

Tijdens de Qiyam (Namaste) is er een gelijkmatige lichaamsgewichtsverdeling aan beide voeten. Dit verlicht het zenuwstelsel en verhelderd de balans van het lichaam. Het lichaam is geladen met positieve energie. In deze positie worden verzen uit de Koran gereciteerd. Tijdens het reciteren zorgen de geluidstrillingen van de lange klinkers A, I, en U ervoor dat het hart alsook de schildklier worden gestimuleerd.

Buigend: Ruk’u Ardha Uttanasana

Bij de ruk’u (Ardha Uttanasana) rek je de spieren van de onderrug volledig uit. Ook het bovenlijf, de dijen en jouw kuiten worden gestrekt. Het bloed wordt tijdens deze positie naar je bovenlichaam gepompt. De vitale spiergroepen in je onderbuik worden getraind, denk hierbij aan de maag en nieren.

Zittend: Julus en Vajrasana

Julus (Vajrasana) helpt bij de ontgifting van de lever en stimuleert de darmbeweging van de dikke darm. Deze positie helpt de spijsvertering om de inhoud van de maag naar beneden te drukken. Het helpt bij het genezen van aderen en gewrichtspijn, verhoogt de flexibiliteit en versterkt de bekkenbodemspieren.

Neerknieling: Soedjoed Balasana

Sujud is de meest belangrijke positie in het gebed. Deze positie stimuleert de frontale cortex van de hersenen. Dit brengt het hart op een hogere positie dan de hersenen, daardoor neemt de bloedstroom in de bovenste gebieden van het lichaam, vooral het hoofd en longen toe. Deze positie maakt het mogelijk om buikspieren te ontwikkelen en de groei van slapheid in de buik te voorkomen. Het zorgt voor de juiste positie van de foetus bij zwangere vrouwen, verlaagt de hoge bloeddruk, verhoogt de elasticiteit van de gewrichten en vermindert stress, angst, duizeligheid en vermoeidheid.

Waar wacht je nog op? Meer weten over de Islam? Bezoek dan de website van Stichting Bekeerling.

Stichting Bekeerling heeft ook een artikel geschreven over “Yoga en moslims“.

Zuster Sandra

Laat een reactie achter

Pin It on Pinterest

Interessant? Deel dit dan!

Deel deze informatie met al jouw vrienden.