De Ramadan en tropische temperaturen. Het is nu meer dan ooit noodzakelijk om te weten hoe we onszelf moeten voeden en wat je kunt doen tegen de hitte.

Kunnen wij dit wel aan?

De eerste gedachte die bij velen opkomt is: ‘kunnen wij dit wel aan?’. Het antwoord: jazeker! Het vasten tijdens tropische temperaturen is eigenlijk heel simpel: als je geen medische problemen (ziektes) hebt kun je het aan. Vergeet niet dat al vele honderden jaren mensen in veel moeilijkere omstandigheden, met minder schaduwmogelijkheden dan ons, de Ramadan doorstonden. De zeer hoge temperaturen van de Arabische woestijnen. Het missen van onderdak en airconditioning bijvoorbeeld, of wat te denken van bijna geen toegang tot drinkwater? Wij kennen in Nederland en België een zeer hoge mate van luxe waar 95% van de moslims over kan dromen! Zet die knop om in je hersenen en alles wordt er gelijk een stuk gemakkelijker op.

Help! Ik kan het echt niet aan.

Natuurlijk kan het voorkomen dat je de Ramadan niet mee kan vasten omdat je aan een ziekte lijdt.

“O jullie die geloven, het vasten is jullie voorgeschreven, zoals het voorgeschreven was aan degenen voor jullie, opdat jullie (Allah) zullen vrezen. Voor een beperkt aantal dagen, maar wie van jullie ziek is of op reis is, (diegene dient) dan hetzelfde aantal op andere dagen (in te halen). En degenen die alleen met grote moeite kunnen vasten, kopen het af door een behoeftige te voeden. Maar degene die vrijwillig goed doet, dat is beter voor hem. En het is beter voor jullie dat jullie vasten, als jullie (het maar) wisten. De maand Ramadan is het (d.w.z. de maand) waarin de Koran werd neergezonden als Leiding voor de mensen en (de Verzen daarvan dienen) als duidelijke Bewijzen voor de Leiding en het Onderscheid (tussen het goede en het slechte). Wie van jullie dan de maand meemaakt, laat hem dan vasten.” (Soerat al-Baqarah: 183-185)

De meeste geleerden inclusief de vier grote imams van de wetsscholen zijn van mening dat het voor een zieke persoon niet toegestaan is het vasten in de Ramadan te verbreken, behalve als de ziekte hevig is.

Wat met een hevige ziekte bedoeld wordt, is:

  1. De ziekte verergert door het vasten
  2. Het herstel vertraagt door het vasten
  3. Het vasten veroorzaakt intense ontbering. Ook al maakt het de ziekte niet erger of stelt het herstel niet uit.
  4. De geleerden benoemen ook degenen die vrezen ziek te wórden door het vasten.

Meer hierover lees je op deze website.

Zoek de verkoeling op

Houd jouw lichaamstemperatuur koel. Verblijf zo vaak mogelijk in koude omgevingen en denk hierbij aan airconditioning, een koud douche en dergelijke. Let wel een beetje op met frisdrank of andere suikerhoudende dranken na de iftar.

Pas op voor zout!

Is het warm en vast je? Pas dan op dat je teveel zout inneemt de dag ervoor! Zout zorgt er namelijk voor dat je erg veel dorst zal krijgen.

Jouw lichaam heeft het nodig

Vind je vasten moeilijk? Gefeliciteerd. Vasten is een goede training voor jouw lichaam. Je wordt er niet alleen sterker van maar leert ook diverse disciplines aan. Uit een onderzoek is zelfs gebleken dat je door het vasten minder stress krijgt.

Jouw geest heeft het nodig

Vaak zul je merken dat je door de hoge temperaturen zult nadenken over de zwakte van de mens. Overpeins de zegeningen die wij van de Schepper gekregen hebben.

Bijkomend voordeel: BBQ!

Alsof dit alles niet genoeg is is de kans groot dat je wordt getrakteerd op een barbecue! De BBQ-iftar zal na het urenlange verlangen veel beter smaken dan alle andere BBQ’s!  :mrgreen:

Conclusie: neem het volgende in acht!

Vasten tijdens tropische temperaturen? Let dan zeker op het volgende!

  • Zoek de schaduw veelvuldig op.
  • Vermijd warmte
  • Neem in de avond voldoende vloeistof in (minimaal 2 liter water (of 2.5 bij inspanning))
  • Doseer de inname van deze vloeistof. Hierdoor neemt jouw lichaam het vloeistof beter op.
  • Vertoon je tekenen van uitdroging? Raadpleeg zo spoedig mogelijk een arts!  Zorg ervoor dat je niet oververhit raakt of uitdroogt. Dit kun je voor elkaar krijgen door niet veel te fitnessen en tijdens de suhoor en iftar goed te drinken.
  • Voor ouderen en zieken geldt des te meer: let erop dat je het aankan. Kan je het niet aan? Dan val je onder een van de bovenstaande vier categorieën.

Yvonne D. B.

Voordat u verder gaat…

Zoals u ziet is dit artikel best uitgebreid en hebben wij veel tijd gestoken in het publiceren ervan. Wij willen u in de toekomst graag op de hoogte blijven houden van al onze interessante berichten! Wilt u daarom a.u.b. onze pagina liken op Facebook? Het kost u niets maar zal voor ons een duwtje in de rug zijn! Dank u wel. 

 

Steun ons! Hijama.nl staat altijd voor uw gezondheid klaar. Wij helpen u uw gezondheid te verbeteren. Een team van vrijwilligers zet zich dag en nacht in om u van informatie te voorzien. Staat u ook klaar voor ons? Verricht dan a.u.b. een donatie (iDeal mogelijk). Met uw donatie kunnen wij meer mensen informeren over onze artikelen zodat wij er allemaal beter van worden. Alvast bedankt.

 

Een gezonde Ramadan begint met de juiste informatie

Met de juiste informatie over ons lichaam, geloof en situatie en de Wil van Allah kun je een geslaagde Ramadan hebben. Wat gebeurd er met onze lichaam, welke simpele maar ZEER belangrijke tips zijn handig, en wat moeten we eigenlijk eten? Je leest het in de volgende links:

Hijama tijdens het vasten en in de Ramadan

Hijama tijdens het vasten? Mag dat wel, of is dat afgeraden of verboden? Moet je dan een dag vasten inhalen wanneer je tijdens de Ramadan Hijama hebt verricht? We zullen hierop in sha’Allah een antwoord geven in dit bericht. MEER INFO (klik)

Alle rechten voorbehouden, Hijama.nl

Laat een reactie achter