Er is overgeleverd door ‘Aisha (radiAllaahu ‘anha), de vrouw van de Profeet (salAllaahu ‘alayhi wa sallam) dat als er een familielid overleed, de vrouwen dan bij elkaar kwamen, en dan zouden zij weer vertrekken. Behalve haar eigen familieleden en kennissen. Ze gaf dan opdracht dat er een pan van Talbiena gekookt moest worden, dan zou er wat thareed gemaakt worden en de Talbiena werd er dan over heen gegoten. Dan zou ze zeggen: Eet wat hiervan, want ik heb de Boodschapper van Allaah (salAllaahu ‘alayhi wa sallam) horen zeggen: “Talbiena verzacht het hart van een zieke persoon, en neemt iets van het verdriet weg.” [Bukhari & Muslim]
Het wordt Talbiena genoemd omdat het op melk (laban) lijkt.
Bukhari zegt over de woorden, “Talbiena verzacht het hart van een zieke persoon, en neemt iets van het verdriet weg.”, dat Talbiena een heilzame geneesmiddel is.
Ibn Hajar (rahimuAllaah) zegt in zijn boek Fath Al-Baari, het staat geregistreerd dat Imam Ahmad en Ibn Majah dat ‘Aisha (radiAllaahu ‘anha) heeft gezegd, “maak gebruik van talbiena, de heilzame geneesmiddel.” En an-Nasa’i voegt er aan toe: “Ik zweer bij Hem in welke handen het leven van Muhammad (salAllaahu ‘alayhi wa sallam) is, dat talbiena de maag schoonmaakt zoals iemand die water gebruikt om stof van zijn gezicht af te wassen.”
Het is duidelijk dat Talbiena gebruikt wordt bij degene die ziek is. En om het verdriet en hart te verzachten en degene weer energie te geven.
Ibn al-Qayyim zegt in Tibb an-Nabawi, Als je wilt weten wat de gunsten zijn van Talbiena, denk dan aan de gunsten van gerstwater, want het is gerstwater.
Er is geen twijfel dat gerst vele voordelen heeft, sommige zijn pas ontdekt in gezondheidsonderzoeken, zoals, goed voor het hart, tegen depressie, een middel tegen hoge bloedsuikers en hoge bloeddruk, goed voor de stoelgangen en de dikke darm.
Dus af en toe een Talbiena, makkelijk gemaakt en een goede smaak en nog eens gezond ook! wat wilt een mens nog meer.
Talbina-recept:
Talbiena is een bouillon dat gemaakt wordt van twee eetlepels gerstmeel met zemelen, dan wordt er een kop water aan toegevoegd en dan wordt het aan de kook gebracht op een laag vuurtje voor ongeveer 5 minuten. Sommige mensen doen er een eetlepel honing bij.

Een ander recept:
Talbina: Neem 3 lepels “gort” (= gemalen gerst/ Imendi in het rifijnse berbers/ zre3 of sh3ir in het Arabisch/Marokkaans) en voeg aan toe één beker water. Verwarm op een zacht vuur, maar blijf roeren. Voeg naast water ook een beetje melk erbij met één groot lepel natuurlijke honing op het eind, dat zorgt voor een aangename smaak. Wie zich elke dag het liefst op lege maag talbina eet zal zeker verbetering zien, is erg versterkend voor de zenuwen. Heb geduld, misschien duurt het even als je weet dat behandeling van depressie met de huidige medicijnen, die ernstige bijwerkingen hebben, langer meegaan, van 6 maanden tot misschien paar jaren. Bij ernstige depressies, raden we om talbina het liefst langdurig te nemen, 3 tot 6 maanden zou voldoende kunnen zijn. (recept in het Engels)

Ommoe almominien Aisha (Radia Allahu 3anha) raadt verdrietige mensen aan die ’n geliefde hebben verloren en ook zieken om talbina te eten. Ze zegt: Ik heb de profeet vrede zij met hem horen zeggen: waarlijk Talbina ontspant het hart van de zieke, en verlicht depressie. (Al Bokhari)

الحديث:

حَدَّثَنَا حِبَّانُ بْنُ مُوسَى أَخْبَرَنَا عَبْدُ اللَّهِ أَخْبَرَنَا يُونُسُ بْنُ يَزِيدَ عَنْ عُقَيْلٍ عَنْ ابْنِ شِهَابٍ عَنْ عُرْوَةَ عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهَا أَنَّهَا كَانَتْ تَأْمُرُ بِالتَّلْبِينِ لِلْمَرِيضِ وَلِلْمَحْزُونِ عَلَى الْهَالِكِ وَكَانَتْ تَقُولُ إِنِّي سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ إِنَّ التَّلْبِينَةَ تُجِمُّ فُؤَادَ الْمَرِيضِ وَتَذْهَبُ بِبَعْضِ الْحُزْنِ

In een andere hadith zei vrede zij met hem: het versterkt het hart van een verdrietige, en doet de dekking wegnemen van het zieke hart, zoals iemand van jullie het vuil op zijn gezicht verwijdert met water. (Al Bokhari)

عند أحمد والترمذي من طريق محمد بن السائب بن بركة عن أمه عن عائشة قالت ” كان رسول الله صلى الله عليه وسلم إذا أخذ أهله الوعك أمر بالحساء فصنع، ثم أمرهم فحسوا منه ثم قال: إنه يرتو فؤاد الحزين ويسرو عن فؤاد السقيم، كما تسرو إحداكن الوسخ عن وجهها بالماء”.

In de hersenen zijn stoffen actief voor het overbrengen van boodschappen. Deze hoeveelheid boodschappers (neurotransmitters) die tussen de hersencellen aanwezig en actief is, houden we verantwoordelijk voor onze stemmingen, slaapstoornissen(biologische klok), angst, agressie en vermoeidheid en nog veel meer. Hoe meer (=binnen de grenzen) en hoe actiever deze stoffen, hoe beter, blijer en vrolijker wij ons voelen.
Tijdens een depressie worden deze stoffen te snel weer opgenomen door de cellen. Daardoor kunnen ze hun werk niet lang genoeg en niet goed genoeg doen. De werking van Talbina is er dan ook op gericht om van de bouwstoffen(aminozuren) van eiwitten die in grote hoeveelheden te vinden zijn in gerst, uiteindelijk de volledige conformaties van alle boodschappers te maken. De bouwstof Tyrosine is betrokken bij het maken van adrenaline, noradrenaline, en Dopamine boodschappers. Tryptophaan is betrokken bij het maken van serotonine boodschapper. En histidine is betrokken bij de productie van histamine boodschapper. Het resultaat kenmerkt zich in voldoende boodschappers tussen de centrale zenuwcellen, en daarmee worden de symptomen van depressies zodanig verlicht en hard ondergedrukt.

 

Vraag:

Kunt u mij vertellen wat Talbienah is en hoe dat gebruikt wordt als remedie, zoals beschreven staat in de Profetische geneeskunde?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Talbienah is genoemd in een aantal authentieke overleveringen, waaronder de volgende:

Het is overgeleverd van cAa’ishah, de vrouw van de Profeet (vrede zij met hem), dat als een familielid kwam te overlijden de vrouwen bijeenkwamen en vervolgens weer vertrokken, behalve haar eigen familie en goede vrienden. Zij gaf opdracht om een pot Talbienah te koken, vervolgens werd er wat Tharied gemaakt, waarna de Talbienah eroverheen werd gegoten. Dan zou ze zeggen: “Eet er wat van, want ik hoorde de Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) zeggen: “Talbienah verzacht het hart van de zieke persoon, en het neemt wat van het verdriet weg.”

(al-Boekhaarie en Moeslim)

Er is overgeleverd van haar dat zij opdroeg om Talbienah te maken voor de zieken en degenen die rouwden om het verlies van een overledene. En zij was gewoon te zeggen: “Ik hoorde de Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) zeggen: “Talbienah verzacht het hart van de zieke en neemt wat van het verdriet weg.”

(al-Boekhaarie en Moeslim)

Uit deze twee overleveringen is duidelijk af te leiden dat Talbienah gebruikt werd om de zieke persoon te behandelen en om het verdriet van degene die treurt te verkleinen, zijn hart te kalmeren en hem energie te geven.

Talbienah is een bouillon die gemaakt wordt van twee lepels gerstbloem met zemelen, vervolgens wordt hier een glas water aan toegevoegd en wordt het gedurende vijf minuten op een laag vuurtje gekookt. Sommige mensen voegen hier nog een lepel honing aan toe. Het wordt Talbienah genoemd, omdat het qua witheid en samenstelling lijkt op melk (Laban).

Ibn ul-Qayyim zei: “Als je de gunst wilt weten van Talbienah, denk dan aan de gunst van gerstewater, want het is gerstewater. Het is een soep die gemaakt is van gerstebloem met zemelen. Het verschil met Talbienah en gerstewater is dat laatstgenoemde gemaakt is van hele granen, terwijl Talbienah gemaakt is van bloem, wat baatvoller is omdat de eigenschappen van gerst door het malen zijn vrijgekomen.

We hebben hierboven al opgemerkt dat gewoontes een effect hebben op de vraag of geneesmiddelen en voedingsmiddelen van voordeel kunnen zijn. De mensen waren gewoon om gerstewater te drinken dat gemaakt werd van bloem en niet van hele granen, wat voedender en effectiever is…”

(Zaad ul-Macaad, boekdeel 4, blz. 120)

Al-Haafidh ibnoe Hadjar beschreef Talbienah als volgt: “Het is een voedselsoort dat gemaakt is van bloem (gemalen gerst) of zemelen, waaraan honing toegevoegd kan worden. Het wordt zo genoemd omdat het wat betreft haar witheid en samenstelling gelijkenissen heeft met melk. Het voordeel is dat het zacht en goed gekookt is, niet hard en rauw.”

(Fath ul-Baarie, boekdeel 9, blz. 550)

Er is geen twijfel dat gerst vele voordelen met zich meebrengt waarvan sommige zijn ontdekt in moderne studies, zoals: het verlagen van het cholesterolgehalte, het behandelen van het hart, depressie, hoge bloedsuiker en hoge bloeddruk. Ook versoepelt het de stoelgang en verzacht het de dikke darm. Onderzoeken hebben tevens het belang van gerst uitgewezen in het verminderen van het voorkómen van darmkanker.

Dr. Sahba’ Boendoeq zei, na de hierboven genoemde voordelen te hebben vastgesteld en ze in detail te hebben besproken: “In die zin is Talbienah een bescherming tegen ziektes van het hart en de bloedsomloop, omdat het de slagaders beschermt tegen aderverkalking, met name de grote slagaders van het hart. Het beschermt ook tegen keelontsteking, vermindering van de doorbloeding en hartinfarct.

Wat betreft degenen die reeds getroffen zijn door hart- en vaatproblemen kan Talbienah, met haar gezondheidsvoordelen, een belangrijke rol spelen in het voorkómen van het verergeren van de symptomen. Dit toont de wonderbaarlijke aard van de woorden van de Profeet (vrede zij met hem) aan:“Talbienah verzacht het hart van de zieke.”

En Allah weet het het beste.

Islamqa.com (vertaald door Team Al-Yaqeen)

Voor de geïnteresseerden: talbeenah is een volgranen speltbloem. In een biowinkel verkrijgbaar. Een van de betere bloem en ook lekker is de ‘Wholegrain’

Talbinah is gerstemeel gemixt met zemelen Nadia Lala.

Er wordt ons de laatste tijd veel vragen gesteld over Talbiena. Hierbij zoals beloofd een uitgebreide uitleg en de daarbijbehorend overleveringen van onze geliefde profeet (vrede zij met hem)
Iedereen die fysiek ziek is of lijd aan depressie of wiens hart gevuld is met verdriet, eet talbiena. Talbeen verwarmt het hart van de zieke persoon en verlicht wat van het verdriet van een persoon. Talbiena is gemalen gerst/ Imendi in het berbers/ zre3 of sh3ir in het Marokkaans arabisch

Bereiding:

Talbiena is een bouillon dat gemaakt wordt van twee eetlepels gerstmeel met zemelen, dan wordt er een kop water aan toegevoegd en dan wordt het aan de kook gebracht op een laag vuurtje voor ongeveer 5 minuten. Sommige mensen doen er een eetlepel natuurlijke honing bij, dat zorgt namelijk
voor een aangename smaak.

Een ander recept:

Neem 3 eetlepels gemalen gerst en voeg toe aan één beker water. Verwarm op een zacht vuur, maar blijf roeren. Voeg naast het water ook een beetje melk erbij toe met eventueel één groot lepel natuurlijke honing op het eind.

Enkele bewijzen vanuit de Sunnah:
1. Aisha (Radia Allahu 3anha) raadt verdrietige mensen aan die een geliefde hebben verloren en ook zieken en mensen depressie om talbina te eten. Ze zegt: Ik heb de profeet (vrede zij met hem)horen zeggen: waarlijk Talbina ontspant het hart van de zieke, en verlicht
depressie. (Al-Boekhaarie)

2. Al-Boekhaarie leverde eveneens over van ‘Aisha, dat wanneer een lid van haar familie stierf, en de vrouwen bij elkaar kwamen en vervolgens uiteengingen, behalve haar familie en hechte vrienden, vroeg zij om een pot met talbeen, vervolgens kookte zij het, maakte thareed(een gerecht van gesopte brood, vlees en bouillon) en goot de talbeen erover, vervolgens vertelde ze de vrouwen: “Eet ervan, want ik heb de boodschapper van Allah horen zeggen dat talbeen de genezing is voor het hart van de zieke persoon en het verlicht wat van het verdriet van een persoon.”

3. Ahmad(moge Allah hem genade schenken) leverde over dat ‘Aisha zei: “Wanneer de boodschapper van Allah hoorde dat er iemand ziek was of leed, en niet at, zei hij: “Je moet talbeen maken en het hem met kleine teugjes laten drinken. Bij Degene in Wiens hand mijn ziel ligt, het zal de maag reinigen van een ieder van jullie net zoals jullie het vuil van jullie gezicht af wassen met water.”

4. Al-Tirmidhi leverde over dat ‘Aa-ishah zei: “Wanneer er leden van zijn familie ziek werden, beval hij dat er soep of bouillon voor hem gemaakt moest worden, vervolgens zei hij hen dat ze het met kleine teugjes moesten drinken. Hij was gewoon te zeggen, ‘het maakt het verdrietige hart sterk en het zuivert het hart van de zieke persoon, net zoals eenieder van jullie het vuil van zijn gezicht reinigt met water.”

Ook al zouden sommige mensen dit vreemd vinden, dit is een ware zaak, zoals bewezen is dat het een deel van de Openbaring is, overgebracht door de onfeilbare Profeet ( Vrede zijn met hem).
Allah heeft allerlei soorten van voedsel geschapen, en Hij kent hun kenmerken het best, dus de soep van gerst die in de hadith wordt genoemd is een van de soorten van voedsel die de mensen beter doet voelen.

En Allah weet het best.

Met betrekking tot de methode van het koken van dit voedsel voor de persoon die fysiek ziek is of wiens hart gevuld is met verdriet, zei Ibn Hijr(moge Allah hem genade schenken): “Het beste wat bij een ziek persoon past is het water van gerst dat geheel gekookt is, en het beste wat bij een verdrietig persoon past is het water van grondgerst dat gekookt is.

En Allah weet het best.

Heb echter wel geduld! Misschien duurt het even (als je weet dat behandeling van depressie met de huidige medicijnen die ernstige bijwerkingen hebben) langer meegaan van 6 maanden tot misschien
paar jaren.

Bij ernstige depressies raden we om talbina het liefst langdurig te nemen, 3 tot 6 maanden zou voldoende kunnen zijn.

Laat een reactie achter