Ieder jaar doen moslims (die daartoe in staat zijn) mee aan de vastenmaand Ramadan. Ook steeds meer niet-moslims vasten graag een dagje mee. Tijdens de Ramadan gebeuren er verschillende dingen met het menselijk lichaam waar veel mensen niet op de hoogte van zijn. Benieuwd wat het vasten tijdens de Ramadan met jou doet? Lees dan snel verder!

Vasten is geen nieuwe therapie, maar wordt wel een steeds populairdere gewoonte voor veel mensen omdat steeds mensen de voordelen ervan ondervinden. Een belangrijke eerste stap bij mensen die beginnen met vasten, is weten welke verschillende stadia het vasten kent. Met deze kennis kun je je mentaal en fysiek voorbereiden over wat er met jouw lichaam zal gebeuren.

1: De eerste paar dagen (hoofdpijn, suiker & gewenning)

Vasten kent doorgaans vier fasen. De eerste fase duurt ongeveer 2 dagen. Gedurende de eerste twee dagen van het vasten zul je je hongerig voelen omdat je lichaam niet gewend is om te lang zonder voedsel en drank door te brengen. Deze twee dagen zijn ook het moeilijkste. Veel mensen krijgen te kampen met afkickverschijnselen (vooral de crash van eventuele suikerverslaving zal je te pakken krijgen!).

WAT GEBEURT ER? Je lichaam schakelt over naar de spaarstand!

Tijdens deze eerste fase vinden op lichamelijk vlak verschillende aanpassingen tegelijkertijd plaats. Terwijl jouw lichaam normaal gesproken suiker omzet om energie te krijgen, produceert jouw lichaam nu zelf (en meer) glucose. Dit proces heet Gluconeogenese. Tijdens gluconeogenese zet jouw lever nul-koolhydraten stoffen zoals melkzuur, aminozuren en vet om in glucose. Terwijl jouw lichaam naar de “spaarstand” schakelt, zal je Basis Metabolische Ritme, of BMR, efficiënter worden en minder energie verbruiken. Je zult merken dat je hartritme daalt en dat je bloeddruk stabiliseert. Je kunt je tijdens dit proces moe voelen, maar als je volhoudt zul je merken dat je steeds meer energie te gebruiken hebt.

VOORDELEN: Je wordt mentaal krachtiger en je hart wordt gezonder.

Het vasten zal voor veel mensen de eerste dagen zwaar aanvoelen, maar er zitten lichamelijk en geestelijk verschillende voordelen aan vast. Wat te denken van je daadkracht? Je zet door en daarmee leer je jezelf discipline aan! Fysiek bevindt je lichaam zich in de beginstadia van het verwijderen van onreinheden. BMR zorgt ervoor dat je je beter voelt, het vet in je bloed wordt vermindert omdat het wordt ingezet als energie wat er weer voor zorgt dat je hart er beter van wordt.

2: De tweede week (lichaam past zich aan)

De tweede fase begint na enkele dagen tot en met de zevende dag. Veel dingen verandert in je lichaam. Je voelt je anders en je lichaam kan kampen met afkickverschijnselen (vooral de crash van de eventuele grote hoeveelheden suikers die je gewend bent in te nemen doet het hem!).

Tijdens deze fase vindt ketose plaats. Ketose is een metabool proces dat gekenmerkt wordt door een verhoogde concentratie ketonen in het bloed, veroorzaakt door afbraak van vetzuurketens (ketogenese). Men spreekt dan van een ketogene toestand en niet van een ziekte: ketose is onderdeel van de fysiologische biochemie van organismen.

Voordat u verder leest…

Zoals u ziet is dit artikel best uitgebreid en hebben wij veel tijd gestoken in het publiceren ervan. Wij willen u in de toekomst graag op de hoogte blijven houden van al onze interessante berichten! Wilt u daarom a.u.b. onze pagina liken op Facebook? Het kost u niets maar zal voor ons een duwtje in de rug zijn! Dank u wel. 

Steun ons! Hijama.nl staat altijd voor uw gezondheid klaar. Wij helpen u uw gezondheid te verbeteren. Een team van vrijwilligers zet zich dag en nacht in om u van informatie te voorzien. Staat u ook klaar voor ons? Verricht dan a.u.b. een donatie (iDeal mogelijk). Met uw donatie kunnen wij meer mensen informeren over onze artikelen zodat wij er allemaal beter van worden. Alvast bedankt.

WAT GEBEURT ER? Vetverbranding

Door ketose voel je je minder hongerig; je lichaam is immers vet aan het omzetten in energie. Ideaal voor mensen die willen afvallen dus! Ook je bloedsuiker wordt gebalanceerder door dit proces.

VOORDELEN: Gewichtsverlies en reiniging

Het verbranden van vet kent verschillende gezondheidsvoordelen – de eerste daarvan is gewichtsverlies voor mensen die obese zijn -. Door ketose wordt vet aangesproken die normaliter tijdens normale diëten niet wordt aangesproken.

3: De laatste twee weken (ontgifting)

Tijdens het ontgiften na de tweede week zul je merken dat je gemoedstoestand dramatisch verbeterd. Je bent ineens veel helderder dan tevoren (als je veel suiker gewend bent).

Je lichaam heeft zich inmiddels aangepast aan het vasten.

WAT GEBEURT ER? Genezing

Tijdens de derde fase komt je lichaam terecht in een zogenaamde “genees-modus.” Je lichaam neemt eindelijk een beetje rust van alle (bewerkte) voedsel die de normale burger binnenkrijgt. Je negatieve stress wordt verminderd en je lichaam heeft de smaak te pakken!

VOORDELEN: Gezonder ouder worden

Wanneer de cumulatieve voordelen van het vasten zich opstapelen zullen deze als een katalysator werken voor je gezondheid. Je zult je levensstandaard verhogen omdat je gezonder bent én veel meer uit het leven kan halen doordat je met een fris hoofd de dag doorbrengt.

4: Waarom ieder mens zou moeten vasten

De laatste fase vindt voor de meeste mensen tijdens de derde week plaats.

WAT GEBEURT ER? Je bent gewend geraakt aan het vasten. Ga zo door!

Je lichaam zet de genezing van het lichaam voort. De ketose is nu in volle gang en hoe langer je vast, hoe beter jouw lichaam zich kan herstellen. Je bevindt je nu in een situatie die niet veel mensen op aarde behaald hebben, met alle negatieve gevolgen van dien. Je voelt je gebalanceerd.

VOORDELEN: Persoonlijke goals en verbetering

Nu je zover gekomen bent worden de voordelen persoonlijk. Vasten, vooral na 7 dagen, vereist doorzettingsvermogen. Nu je alle voordelen kent van het vasten kun je iedereen aanraden om ook mee te doen aan de Ramadan.

Ben je om als niet-moslim? Vast dan een dagje mee om de voordelen te ervaren! We horen graag van je hoe je je dagen beleefd.

“O jullie die geloven, het vasten is jullie verplicht, zoals het ook verplicht was voor hen vóór jullie, hopelijk zullen jullie (Allah) vrezen.” (Soerat al-Baqarah: 183)

Voetnoot: We houden hier rekening met een persoon die meedoet aan de Ramadan en er een gezonde levensstijl aan nahoudt.

Let wel op! Lees ons artikel “Je eet tijdens de Ramadan, maar voed je jezelf ook?” eens. Naar ons mening zijn teveel moslims ongezond bezig tijdens de Ramadan. Men eet zich vaak vol en gunt het lichaam niet de rust en gezonde voedsel die het verdient om de ontgifting kracht bij te zetten.

 

Een gezonde Ramadan begint met de juiste informatie

Met de juiste informatie over ons lichaam, geloof en situatie en de Wil van Allah kun je een geslaagde Ramadan hebben. Wat gebeurd er met onze lichaam, welke simpele maar ZEER belangrijke tips zijn handig, en wat moeten we eigenlijk eten? Je leest het in de volgende links:

Hijama tijdens het vasten en in de Ramadan

Hijama tijdens het vasten? Mag dat wel, of is dat afgeraden of verboden? Moet je dan een dag vasten inhalen wanneer je tijdens de Ramadan Hijama hebt verricht? We zullen hierop in sha’Allah een antwoord geven in dit bericht. MEER INFO (klik)

Alle rechten voorbehouden, Hijama.nl

Laat een reactie achter