Honing! We kennen het allemaal, ten minste, dat denken we… Nadat je ons artikel over honing hebt gelezen kijk je nooit meer op dezelfde manier naar honing. Voor ons (mensen die er een natuurlijke levenswijze op nahouden) is honing een werkelijk wondermiddel; een middel die niet alleen geneest maar ook nog eens erg lekker is! Nu bevestigd ook een Tilburgse ziekenhuis dat honing een genezend wondermiddel is.

“Genezing ligt in drie zaken: het drinken van honing, de insnijding door degene die hijama verricht (de mihjaam) en het branden met vuur (al-kaj), maar ik verbied mijn gemeenschap al-kaj.” 

Deze hadith is door Sa’ied ibn Jubayr (moge Allah tevreden met hem zijn) overgeleverd op het gezag van Abdullah Ibn Abbas (moge Allah tevreden met hem zijn) van de Profeet (Allah’s vrede en zegeningen zij met hem). De hadith staat vermeld in Sahih Bukharie (5269).

Ziekenhuis in Tilburg bestrijdt darminfectie met honing

Artsen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg heeft een 72-jarige patiënte met een vrijwel onbehandelbare darminfectie toch klachtenvrij gekregen met behulp van honing. De darmflora van de vrouw was door een schadelijke bacterie ernstig verstoord. Een gebruikelijke behandeling met antibiotica verergerde de gezondheid van de patiënte. Ze had daardoor al een jaar lang last van chronische diarree.

Helende werking

Van bepaalde soorten honing is bekend dat ze bacteriewerende en helende eigenschappen hebben. Maag-darm-leverarts Robert Laheij maakte bij de behandeling gebruik van Manuka honing. Die honing wordt gemaakt door bijen die rond de manukastruik in Nieuw-Zeeland leven. Voor zover bekend bij de arts is het wereldwijd de eerste darmpatiënt die met behulp van deze honing klachtenvrij is gemaakt.

Laheij verwacht de experimentele behandeling vaker aan te kunnen bieden aan oudere patiënten die last hebben van een darminfectie met de bacterie clostridium difficile.

De Islam over honing

Allaah zegt in de Koran (interpretatie van de betekenis):

“En jouw Heer inspireerde (#1) de bij: ‘Maak huizen in de bergen en in de bomen en in wat zij (de mensen) bouwen. Eet vervolgens van alle vruchten en volg de wegen die door jouw Heer gemakkelijk zijn gemaakt.’ Uit hun buiken komt een drank (honing) voort, verschillend van kleur; daarin is een genezing voor de mensen. Waarlijk, daarin is zeker een aayah (bewijs, teken) voor een volk dat nadenkt.” [Soerat an-Nah’l (16),aayah 68–69.]

<<< (#1) Inspiratie betekent normaliter de boodschap die door Allah wordt geplaatst in de geest of het hart. In dit vers wordt er verwezen naar het instinct van de bij. (A. Yusuf Ali Quran Commentary, de herziene versie.)>>>

Honing in Islamitische geschriften

Een man kwam bij de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) en zei: “Mijn broer heeft pijn in zijn onderbuik.” De Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) zei tegen deze man: “Laat hem honing drinken.” De man kwam voor de tweede keer en de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) zei tegen hem: “Laat hem honing drinken.” Hij kwam voor de derde keer en de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) zei: “Laat hem honing drinken.” Hij kwam terug en zei: “Ik heb het gedaan.” De Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) zei toen: “Allah heeft de Waarheid gesproken, maar de onderbuik van je broer liegt. Laat hem honing drinken.” Dus liet hij hem honing drinken en hij genas.

Deze hadith is overgeleverd door Abu Said Al-Khudri (moge Allah tevreden met hem zijn) en staat vermeld in Sahih Bukharie.

Welk honing is goed?

Je hebt veel verschillende soorten honing. Honing uit de supermarkt, biologische honing, natuurlijke honing… Wat is gezond en wat is eigenlijk namaakhoning? Hoe herken je pure natuurlijke honing en waar is honing allemaal goed voor? Je leest het in ons artikel over honing!

Laat een reactie achter