Zwarte Zaad (ook wel Nigella Sativa, Habba Sawda)

Nigella Sativa of de Zwarte Zaad en Habbat Sawda achtergrond

Wat is Zwart Zaad / Komijn / Nigella Sativa?

De pikzwarte, driehoekige, gedroogde zaadjes van Nigella Sativa plant. Een eenjarig kruid in de ranonkel-familie die zo’n 60 cm hoog wordt. De zaadjes ruiken in eerste instantie naar niks, maar als je erop sabbelt smaakt het naar oregano, maar dan natuurlijk net anders, pittiger.

De meeste moslims, maar ook sommige niet-moslims zijn bekend met de volgende zaad: ‘Nigella Sativa’. Dit zaad wordt voor erg veel toepassingen gebruikt door de mensen; inwendig, culinair, oraal en cosmetisch. We zullen u uitleggen wat het belang is om dit zaad te gebruiken. Lees dus snel verder!

De zwarte komijn olie werd bekend in Egypte als een waardevol medicijn om allerlei ziektes te verhelpen. We weten dat de farao’s werden behandeld door hun persoonlijke artsen van de meest gevarieerde ziekten met zwarte komijn olie. Bij de opening van het graf van farao Toetanchamon, vonden de archeologen een flacon van zwarte komijn olie, die waarschijnlijk bedoeld was om het ‘lijden in het hiernamaals te verzachten’.

Geleidelijk aan is de reputatie van zwarte komijn olie gegroeid als gevolg van de uitstekende resultaten. De zwarte komijn olie is een natuurlijke remedie die niet tot ongewenste bijwerkingen leiden. De deugd is het stimuleren van het immuunsysteem, dat bevordert de kans op genezing voor vele ziekten. Dezelfde vertegenwoordigers van forensisch onderzoek zijn er van overtuigd van de buitengewone effecten van zwarte komijn olie.

PS: De farmaceutische industrie heeft liever niet dat u dit artikel verder zal lezen, daar zij inkomsten zullen missen en dus niet willen dat de algemene bevolking achter het nut van ‘zwarte zaad’ komt. 

 

Online bestellen:

 

 Klik hier voor 100% originele zwart zaad.

 

 Klik hier voor natuurlijke koudgeperste zwartzaad olie.

 

Naamgeving: hoe heten de zaadjes nou echt?

Zwarte zaad kent erg veel benamingen:

  • الشونيز المزروع – حبة البركة-الحبة السوداء-الكمون الأسود (Arabisch)
  • Nootmuskaatbloem – Zwarte Komijn – Zwarte Zaad (Nederlands en Turks)
  • Nigella Sativa (Latijnse benaming )
  • Al-Sanoedj/ Habba Sawda / Habba Barakat (Marokko & Algerije)
  • Al-Qahta (Jemen)

De gedroogde Nigella zaden hebben een scherpe nootmuskaatachtige smaak. Het kruid wordt vooral in recepten uit India, Egypte, Turkije, Griekenland en Marokko gebruikt. De zaden worden zowel vers als droog geroosterd en in gerechten toegepast. De zaden geven smaak aan groentegerechten en vlees en is onderdeel van verschillende kruidenmengsels. Wij raden bij directe inname maximaal een theelepel aan zaadjes per dag aan.

De bekende “Juffertje in het groen”-plant (Nigella Damascena) en zaadjes zijn NIET gelijk aan zwarte zaad (Nigella Sativa). De plant lijkt er wel op en is eraan verwant, maar Zwarte Zaad is veel sterker qua aroma dan Juffertje in het groen.

Hoe te gebruiken?

Nigelle is een van de vijf specerijen in Bengaals vijfkruidenpoeder (panch phoron). In de Indiase keuken wordt het veel gebruikt, vooral in chutneys en groenten gerechten of bijvoorbeeld als smaakaccent op gebakken brood/naan. Kort roosteren in een droge koekenpan of meefruiten in het begin van het kookproces. Droog en koel lang te bewaren.

Wist u dat u Zwarte Zaad op honderden manieren kunt gebruiken? De zaadjes kunt u verwerken in verschillende (handgemaakte) producten. Veel Turkse en Marokkaanse bakkerijen verwerken de zaadjes in of op hun brood; ook in de Albert Heijn komt u de zaadjes tegen op de Turkse broden. Bent u van plan om zelf brood te bakken met de zaadjes? Let dan wel op dat u niet teveel zaadjes gebruikt. Het brood krijgt er anders een bittere smaak van.

Tips, weetjes & recepten

Meer over nigella seeds op: Gernot Katzer’s Spice Pages Daar wordt ook uitgebreid ingegaan op de enorme spraakverwarring over dit kruid en met welke namen in allerlei talen het nogal eens foutief wordt aangeduid. Recepten: raita (yoghurtdip), zoete aardappelcurry Niet verwarren met: zwart komijnzaad of zwart sesamzaad.

Waar is Zwarte Zaad verkrijgbaar?

Tot een paar jaar terug was Nigella zaad moeilijk te vinden in Nederland en België. Tenzij u in de Randstad woonde kon u moeilijk aan de zaadjes komen. Verschillende zogenaamde “Bazars” verkopen hoogstwaarschijnlijk de zaadjes. Ook Turkse en Marokkaanse bakkers bieden de zaadjes doorgaans aan.

Sinds kort bieden wij Zwarte Zaad aan in onze webshop. Bent u op zoek naar een grotere hoeveelheid (meer dan 400 gram) Zwarte Zaad zaden of Zwarte Zaad olie? Dan kunt u terecht bij uw lokale moskee of bakker.

 

 

Islamitische overleveringen (Hadith)
Khalid bin Sa’d zei: “We gingen weg en Ghalib bin Abjar was met ons. Hij voelde zich onderweg onwel en wanneer we in al-Madinah aankwamen, is hij ziek geworden.
Ibn Abu ‘Atiq is hem komen bezoeken en zei ons: “Je moet deze zwarte zaad gebruiken. Neem er 5 of 7 (zaadjes), maal ze en breng ze met een paar druppels olijfolie aan deze kant in zijn neusgaten en aan andere kant.

 

Ibn Al Qayyim (moge Allah hem genadig zijn) zei: “De zwarte zaad helpt tegen alle soorten koude kwalen … wanneer het gemalen en gemengd wordt met honing en gedronken wordt met wat water, zal het de stenen die in de nieren en de prostaat voorkomen, verwijderen… Het verhoogt de doorstroming tijdens de menstruatie en de productie van melk als het gedurende enkele dagen gedronken wordt… Wanneer de zwarte zaad met azijn verwarmd wordt en op de maag wordt gelegd, zal het de wormen elimineren. Het wist, remt af en verlicht de symptomen van de verkoudheid wanneer het gemalen wordt en in een doek wordt geplaatst zodat het door de neus ingeademd kan worden op regelmatige basis totdat de aandoening is genezen. Zwarte zaadolie … Als men vijfentwintig gram met water mengt en het vervolgens opdrinkt, zal het helpen tegen hijgen en hard ademen … “.
[Vertaald vanuit ‘De geneeswijzen van de Profeet’ door Ibn Al Qayyim (moge Allah hem genadig zijn) met lichte aanpassingen]

 

Black Seed & Ziekten.

De meeste van onze gezondheidsproblemen hebben dezelfde oorzaak: Infecties door micro-organismen, zoals bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. Wanneer men klinische medicijnen gebruikt, wordt het probleem op zich verholpen met meestal synthetische, chemisch gefabriceerde medicijnen die alcohol en/of andere schadelijke ingrediënten bevatten. Blackseed is effectief in het behandelen van het lichaam als een geheel en bestrijdt de oorspronkelijke oorzaak van de symptomen. Blackseed reguleert te sterke of te zwakke reacties van het immuunsysteem en is uitermate geschikt voor het behandelen van chronische, allergische en hormonale klachten. Zowel de manieren van gebruik als de voordelen ervan zijn talrijk. Blackseed ondersteunt de stofwisseling, spijsvertering en een lage suikerspiegel. Het wordt gebruikt om wormen en parasieten te verwijderen uit ons spijsverteringskanaal. Het is ook geschikt om bronchitis en hoest te verminderen. Tevens reguleert Blackseed de menstruatie en bevordert de aanmaak van moedermelk. Andere voordelen zijn: Het voorzien van het lichaam van energie. De spermaproductie verhogen. Het centrale zenuwsysteem kalmeren. Haargroei bevorderen en haaruitval voorkomen. Voorkomen van rimpels. En nog veel meer!
Hoe wordt Blackseed gebruikt?
Blackseed kan op vele manieren gebruikt worden. Voor normale dagelijkse inname adviseren we inname van één tot 2 (kleine) theelepels per dag. De precieze dosering hangt ervan af of u het als preventie of ter genezing van acute klachten gebruikt. In een studie in München zijn 600 allergiepatiënten onderzocht die 500 mg Blackseed olie tweemaal daags kregen voor de duur van 3 maanden. Een grote verbetering werd waargenomen in 85% van de gevallen. Voor gebruik kan het kruid gemixt worden met een koude vloeistof of yoghurt. Ook kan het kruid gemixt worden met warm of koud voedsel of met drinken. U kunt het zelfs gebruiken als kruid op een groente -of vleesrecept. Het kan ook op de huid worden aangebracht om eczeem, artritis, psoriasis en hoofdhuidschilfer te behandelen. De voordelen zijn afhankelijk van de manier van gebruik.

De gezondheidsvoordelen van Black Seed

Mahfouz en El-Dakhakhny, prominente Egyptische onderzoekers isoleerden de actieve principe nigellone van essentiële Black Seed olie-in 1959. Er zijn meer dan 100 verschillende chemische componenten in het zaad.
Nigella en melatin zijn twee ingrediënten in Black Seed die in grote mate bijdragen aan de sterk gediversifieerde bevoegdheden. Deze stoffen werken samen om de spijsvertering voordelen die zijn vereerd in Zwart Zaad te bieden. Ze bevorderen ook het reinigen en te helpen bij het elimineren van de totale actie.
Twee van de meest vluchtige oliën gevonden in zwart zaad zijn nigellone en thymoquinone die vuist werden ontdekt in het kruid in 1985. Nigellone biedt zowel anti-krampachtige en bronchusverwijdende eigenschappen die bijdragen aan de potentie Black Seed tegen respiratoire aandoeningen. Het fungeert ook als een antihistaminicum die helpt bij het verminderen van de negatieve symptomen van een allergie. Thymoquinone bevat uitstekende anti-inflammatoire en pijnstillende eigenschappen. Het is ook een sterke anti-oxidant en helpt het lichaam te reinigen van giftige stoffen. Zowel nigellone en thymoquinone werken in combinatie met elkaar om Black Seed optreden tegen respiratoire aandoeningen te verbeteren. Het biedt ook een gezond alternatief voor de meer algemeen voorgeschreven cortison gebaseerde therapieën gebruikt door mensen met een allergie.
Zwarte zaad zorgt voor een rijk aanbod van meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze ingrediënten spelen een belangrijke rol in de dagelijkse gezondheid en welzijn. Ze helpen de stofwisseling te reguleren, toxinen te dragen naar de oppervlakte van de huid voor eliminatie, balans insulinespiegels, reguleren cholesterol, verbetering van de bloedsomloop, en gezonde werking van de lever te bevorderen. Een tekort aan meervoudig onverzadigde vetzuren kan leiden tot een groot aantal gezondheidsproblemen zoals zenuwstelsel, onbevangen gezwellen en huidaandoeningen.

Wat zijn de componenten?
Blackseed bevat meer dan 100 belangrijke voedingsstoffen. Het bevat voor ongeveer 21% proteïnen, 38% koolhydraten en 35% plantaardige vetten en oliën. De componenten zijn hetzelfde als teunisbloemolie, maar vanwege de complexe compositie, is het veel sterker. De actieve ingrediënten van Blackseed zijn Thymochinon, Nigelline en vette oliën. Het bevat ook belangrijke hoeveelheden proteïnen, koolhydraten en essentiële vetzuren. Andere ingrediënten zijn linoleumzuur, oleïnezuur, calcium, kalium, ijzer, zink, magnesium, seleen, niacine, vitamine A, vitamine B, vitamine B2 en vitamine C.
Is er wetenschappelijk onderzoek naar gedaan?
Er zijn talloze onderzoeken begonnen naar de effecten van Blackseed sinds 1959. Onder andere door internationaal vooraanstaande universiteiten en artikelen in verschillende wetenschappelijke tijdschriften die de verbazingwekkende resultaten publiceerden. In 1960 hebben Egyptische wetenschappers bevestigd dat Nigelline verantwoordelijk is voor het sterke effect van Blackseed tegen bronchitis. Wetenschappers in Duitsland hebben het antibacteriële en schimmelwerend effect bevestigd. Wetenschappers aan het Immuno-Biological Laboratory hebben ontdekt dat Blackseed de productie van beenmerg, cellen en interferon stimuleert. Ook concludeerden ze dat Blackseed de normale cellen beschermt tegen virussen en tumorcellen vernietigt, en alsof het nog niet genoeg is, ook nog een zetje geeft aan de productie van anti-lichamen die B-cellen produceren. Onderzoekers in de VS hebben het eerste rapport wereldwijd geschreven over de anti-tumor effecten van Blackseed olie. Bekend onder ‘Study of the effects of Nigella Sativa on humans’.

 

Is Blackseed een medicijn?
Wij raden Blackseed aan sinds het is geadviseerd door de profeet Mohammed (Vrede zij met hem) 14 eeuwen geleden. Hij heeft toen gezegd: 

Waarom wordt Blackseed als algemene remedie beschouwd?
Blackseed heeft ongetwijfeld een positief en stabiliserend effect op het menselijk lichaam. Gezien de meeste kwalen ontstaan door een zwak immuunsysteem, is het duidelijk dat het genezende effect verder gaat dan huidaandoeningen en allergieën. Omdat het immuunsysteem direct of indirect is betrokken bij alle systemen binnen het lichaam, zal de kracht van het immuunsysteem bepalen in hoeverre de kwaal u zal deren.

Zijn er bijwerkingen?
Blackseed is een veilig en effectief kruid dat kan gebruikt worden door bijna iedereen. Er worden geen klachten of bijwerkingen veroorzaakt als de dosering goed is afgestemd. De voordelen worden verkregen door regelmatig gebruik op de middellange tot lange termijn. Blackseed is nuttig in het behandelen van diabetes mellitus of diabetes veroorzaakt door een allergie. Desondanks is het aangeraden tijdens gebruik onder toezicht van een arts te staan omdat Blackseed de suikerspiegel verlaagt. Zwangere vrouwen zouden dus een kleinere dosering Blackseed moeten gebruiken. Zwangere vrouwen kunnen het beste de olie vermijden. (neem in alle gevallen sowieso contact op met uw huisarts!)

Moet ik de olie of het kruid gebruiken?
Elk van de twee zijn effectief op hun eigen manier.

Zwart Zaad wordt door ons het vaakst gebruikt in zaadvorm. Het is mogelijk om het zaad te vergruizen (tot poeder) maar dan dient het direct na vergruizing te worden gebruikt. Het wordt aangeraden om het zaad niet te vergruizen omdat de vluchtige olie – en dat is de werkzame stof – na vergruizing vervliegt. Het is mogelijk om het vergruisde (tot poeder gestampte) Zwart Zaad te gebruiken met honing, met water of met melk.

Het wordt niet aangeraden om olie van Zwart Zaad te gebruiken omdat de bereidingswijze van de olie (soms) niet op correcte wijze gebeurt. Het zaad wordt namelijk geroosterd en vervolgens samengeperst tot olie met als gevolg dat er maar weinig vluchtige oliën in de olie achterblijven. Het beste is dat de zaden van Zwart Zaad worden gebruikt zoals zij zijn, niet in poedervorm en niet als olie.

Het beste is om Zwart Zaad niet te malen behalve als het direct (na het malen ervan) wordt gebruikt omdat de werkzame stof, bij vergruizing van de zaden, na enkele uren vervliegt maar als Zwart Zaad wordt vergruist en vervolgens wordt vermengt met honing en het wordt bewaart in een donkergekleurde, stevig vastgemaakte (luchtdichte), pot dan behoudt het z’n waarde (werkzame stoffen).

Moet ik ziek zijn om Blackseed te gebruiken?
Absoluut niet. Vandaag de dag wordt ons eten steeds minder natuurlijk, terwijl ons lichaam vol met vrije radicalen zit die kanker veroorzaken. De essentiële vetzuren in Blackseed binden zich aan de vrije radicalen en verwijderen ze. Ook bevat Blackseed belangrijke componenten die de meeste mensen niet of te weinig binnenkrijgen. Tevens bevat Blackseed bètacaroteen, wat er bekend om staat celbeschadigende substanties te vernietigen.

Saudische zaad versus overige zaad:
We hebben gemerkt dat Saudische zaadjes wat groter zijn. Tevens raden wij u de Saudische zaadjes aan i.p.v. overige zaadjes.

 

Toepassingen van Zwarte Zaad op verschillende aandoeningen:

Voor hoest en astma

Breng Zwarte zaad olie aan op de borst en rug.
Meng een theelepel zwarte zaad olie in kokend water en inhaleer de damp twee keer per dag.
Neem een halve theelepel zwarte zaad olie per dag in de ochtend.

Cystic fibrosis
Masseer de borst met zwarte zaad olie, en drink een mengsel van een theelepel zwarte zaad olie met een theelepel zuivere honing, ’s morgens’ s middags en ’s avonds.

Suikerziekte
Meng een kopje hele zwarte zaden, een kopje waterkers Zaden (Mosterdzaad kan worden gebruikt als alternatief), een half kopje van granaatappel schil en een halve kop duivenkervel. Maal het mengsel tot poeder. Nemen samen een halve theelepel van het mengsel met een theelepel zwarte zaad olie per dag, voor ontbijt voor een maand.

Diarree
Meng een theelepel zwarte zaad olie met een kop yoghurt. Drink het mengsel tweemaal per dag totdat de symptomen verdwijnen.

Droge hoest
Een theelepel zwarte zaad olie moet vermengd worden in koffie en tweemaal daags. Wrijf de borst en rug met zwarte zaad olie.

Oogziekte en een verminderd gezichtsvermogen
Wrijf de oogleden en de zijkanten van het oog draait een half uur voor het naar bed gaan met zwarte zaad olie. Een eetlepel van de olie moet ook worden gedronken met een kopje wortelsap. De resultaten moeten duidelijk zijn in een maand, Insha Allah.

Aangezichtsverlamming en tetanus
Het inademen van de damp van zwarte zaad olie en warm water kan helpen bij gezichtsverlamming en tetanus, en elimineert de oorzaken daarvan, Insha Allah.

Griep & verstopte neus
Het plaatsen van drie tot vier druppels zwart zaad olie in ieder neusgat verlicht een verstopte neus en hoofd koud nood.

Galstenen en nierstenen
Maak een formulering van 250 g gemalen zwarte zaad en 250 g pure honing, roer goed voor gebruik. Neem twee eetlepels van deze formulering en meng grondig met een half kopje heet water. Voeg ten slotte een theelepel zwarte zaad olie. Dit mengsel dient te worden genomen elke ochtend voor het nuttigen van een voedsel.

Vergeet niet:
Een theelepel zwarte zaad olie gemengd in een glas jus d’orange bij het ontbijt maakt je actief de hele dag door. Een theelepel zwarte zaad olie gemengd in een warme drank na de maaltijd geeft je een rustige slaap de hele nacht.

Astma, bronchiale en ademhalingsproblemen
Meng een eetlepel zwarte zaad olie in de koffie. Neem dagelijks twee keer. Wrijf de borst met zwarte zaad olie elke avond en inhaleer de damp van zwarte zaad olie in heet water.

Rugpijn en vormen van reuma
Licht intens verwarmen van een kleine hoeveelheid zwarte zaad olie en wrijf vervolgens met de reumatische gebied. Een theelepel van de olie moet ook gedronken worden drie keer per dag.

Baardgroei
Masseer de baard met zwarte zaad olie ervoor te zorgen dat de olie dringt door tot de wortels, dit stimuleert de groei van de baard en voorkomt vroegtijdige haren grijs worden.

Borstvoeding (verhoging van de stroom van moedermelk)
Maak een mengsel van 250 g zwarte zaden en 250 gram zuivere honing, roer goed voor elke dosering. Neem twee eetlepels van deze formulering gemengd met een theelepel zwarte zaad olie per dag.

Gemeenschappelijke symptomen van verkoudheid en een verstopte neus
In de eerste bak hele zwarte zaden, dan fijn vermalen ze in poedervorm. Dompel dit zwarte olie en een plantaardige olie. Plaats drie tot vier druppels in elk neusgat (NB wordt te veel niezen veroorzaken).

Voor Hypertensie
Neem een halve theelepel zwarte zaad olie met een warme drank op elk gewenst moment. Neem 2 lobben van knoflook op een lege maag. Breng Zwarte zaad olie op je hele lichaam en bloot aan de zon om de drie dagen, voortzetting van de behandeling voor een maand.

Voor Hart klachten & Vernauwing van aders
Neem een halve theelepel zwarte zaad olie gemengd met een warme drank dagelijks in de ochtend, zal dit de vetten vloeibaar te maken en verbreden van de aders en slagaders.

Ontsteking van de neus en de keel
Doe een paar druppels olie in een kopje kokend water en inhaleer de damp. Neem een halve theelepel zwarte zaad olie met citroen sap per dag.

Voor hoofdpijn en oorpijn
Breng zwart zaad olie op het voorhoofd, de zijkanten van het gezicht naast de oren en achter de oren. Neem een halve theelepel zwarte zaad olie en blijven gedurende ongeveer 3 dagen.

Voor het verlies van haar en vroegtijdig grijs worden.
Grondig Schrob de hoofdhuid met citroen, het gedurende 15 minuten te verlaten, weg met water en shampoo wassen en drogen goed, daarna zwart zaad olie gelden voor de gehele hoofdhuid, voort te zetten voor een paar weken.

Voor oogontsteking, pijn en Zwakke zicht.
Breng Zwarte zaad olie rond de ogen en op het ooglid voor het slapen gaan. Neem een halve theelepel zwarte zaad olie gemengd met wortelsap. Voor zwakke zicht voort te zetten behandeling.

Voor rugpijn en reumatische pijn
Warme Zwarte zaad olie een beetje en van toepassing zijn op het gebied grondig als u het masseren van de bot, niet de huid en drink een halve theelepel zwarte zaad olie voor 15 dagen.

Voor Braken
Neem een halve theelepel verse gember sap gemengd met gelijke hoeveelheid van de Zwarte zaad olie, twee keer per dag.

Voor kiespijn
Meng een halve theelepel zwarte zaad olie met warm water en gorgelen de mond en toe te passen olie op de getroffen tand, zal het snel pijn te verlichten.

Laat een reactie achter